Sport/Wielrennen
702244216
Wielrennen

Video: lichte hersenschudding Mathieu van der Poel na harde val

Mathieu van der Poel valt in een greppel.

Mathieu van der Poel valt in een greppel.

Mathieu van der Poel is in de slotfase van Driedaagse Brugge-De Panne hard gevallen. Zo’n 15 kilometer voor de meet - terwijl hij meereed in de kopgroep - reed hij de greppel in.

Mathieu van der Poel valt in een greppel.

Mathieu van der Poel valt in een greppel.

Van der Poel liep bij die val een lichte hersenschudding op. Hij verkeert volgens zijn team Alpecin-Fenix verder in een goede conditie. De medische staf van de ploeg zal hem donderdag opnieuw onderzoeken.

De Nederlander probeerde uiterst links op de weg, vlak tegen de graskant, op te schuiven in de kopgroep toen hij buiten beeld naar beneden donderde. Hij bleef enkele minuten liggen, maar uiteindelijk werd hij met enige hulp weer op zijn benen geholpen.

Eerder sprak manager Christoph Roodhooft al de vrees uit dat Van der Poel een hersenschudding had opgelopen. „Hij heeft een pijnlijke nek, hoofdpijn en voelt zich heel misselijk. Hij is waarschijnlijk op zijn hoofd gevallen. We gaan met hem naar het ziekenhuis”, liet hij weten. Uiteindelijk bleek een bezoek aan een hospitaal niet nodig. De teamartsen van Alpecin-Fenix hebben zelf de diagnose gesteld.

Na amper een paar kilometer werd het meteen al flink koers in de Driedaagse Brugge De Panne. Mede door de straffe wind werd het peloton in stukken geslagen door waaiers. Van der Poel had opgelet en zat direct in de voorste groep, met nog vele anderen.

Waaiers en chaos

De wind aan de kust zorgde voor chaos en valpartijen. De koers werd dan ook ingekort. Althans, dat werd eerst gemeld. Later werd de rit toch weer langer gemaakt. Nogmaals: chaos. Het zorgde voor een schitterend gevecht, de renners vielen er stuk voor stuk af.

35 kilometer voor de meet bleven er nog maar 15 man over in de kopgroep. Tim Merlier (Alpecin-Fenix) ging nog op wonderbaarlijke wijze niet op zijn plaat. Van der Poel ging er dus pakweg 15 kilometer voor de finish hard af. Hij stapte na zijn val in de ploegleiderswagen en verliet de koers.

„Op het laatste stukje met zijwind schoot Mathieu van de weg”, legde Roodhooft uit. „Het kwam niet door iemands achterwiel. Naast het wegdek was een diepe gracht, waarin hij belandde. Erg ongelukkig voor hem.” Uiteindelijk wist Yves Lampaert (Deceuninck-QuickStep) de koers in de slotfase naar zijn hand te zetten.