Sport/Autosport
703215677
Autosport

Ross Brawn: ’Verschuiving ligt voor de hand’

Doorgaan Grote Prijs van China in Formule 1 zeer onzeker

Max Verstappen afgelopen jaar bij de GP van China

Max Verstappen afgelopen jaar bij de GP van China

SHANGHAI - De sportautoriteiten van de Chinese miljoenenstad Shanghai hebben opgeroepen alle sportevenementen op te schorten zolang het nieuwe coronavirus nog rondwaart. Daarmee is het zeer onzeker of de Grote Prijs van China in de Formule 1 op 19 april in Shanghai wel doorgaat.

Max Verstappen afgelopen jaar bij de GP van China

Max Verstappen afgelopen jaar bij de GP van China

De internationale autosportfederatie FIA heeft nog geen besluit naar buiten gebracht. De overkoepelende instantie gaf eerder aan de situatie nauwlettend te volgen. Er zou woensdag overleg zijn met de leiding van de Formule 1 en de teams. Ross Brawn, sportief directeur van de Formule 1 sprak zich voorzichtig uit. „ „Ik denk dat, wanneer we in april niet naar China kunnen, een verschuiving voor de hand ligt”, zei Brawn tegen meerdere media. „We onderzoeken of het eventueel mogelijk is de wedstrijd aan het einde van het seizoen te houden.”

De Grote Prijs van China is op de kalender de vierde race van het jaar, twee weken voor de Grote Prijs van Nederland op 3 mei in Zandvoort. Een ruil met de GP van Nederland is van de baan. „Dat lijkt me niet haalbaar. Eerder zoeken we naar een beschikbare datum laat in het seizoen”, aldus Brawn.

Het coronavirus, dat in China al honderden mensen heeft gedood en nog niet is uitgewoed, zorgde eerder al voor het annuleren van de race uit de Formule E in de Chinese stad Sanya. De wedstrijd in het WK van de elektrische sportauto’s stond gepland op 21 maart. Ook de WK indooratletiek in Nanjing, 13 tot 15 maart zouden worden gehouden, zijn geschrapt.

De autoriteiten in Shanghai hebben sportbonden en organisatoren van evenementen opgedragen een gezondheidsplan op te stellen om infecties te voorkomen en zo de epidemie te stuiten. De FIA gaf al eerder te kennen de situatie in China nauwlettend in de gaten te houden. „Als het nodig is, zullen we de vereiste acties ondernemen om onze autosportgemeenschap en haar brede publiek te beschermen”, luidde een verklaring.