Nieuws/Sport
704351301
Sport

Olympische droom handbalsters voorbij na pak slaag tegen Frankrijk

Ontgoocheling bij Laura van der Heijden en Martine Smeets na de afgang tegen Frankrijk.

Ontgoocheling bij Laura van der Heijden en Martine Smeets na de afgang tegen Frankrijk.

De Nederlandse handbalsters zijn bij de Olympische Spelen gestrand in de kwartfinales. In het Yoyogi-stadion kreeg Oranje, dat als tweede in de groep was geëindigd, een flink pak slaag van Frankrijk dat derde in de andere groep was geworden: 32-22. Oranje stond in Tokio binnen 10 minuten met 10-3 achter en wist zich niet meer te herpakken.

Ontgoocheling bij Laura van der Heijden en Martine Smeets na de afgang tegen Frankrijk.

Ontgoocheling bij Laura van der Heijden en Martine Smeets na de afgang tegen Frankrijk.

Na de eerste helft keek Nederland, dat wordt gecoacht door de Fransman Emmanuel Mayonnade, al tegen een 19-11 achterstand aan. Domper in de eerste helft was de blessure van Lois Abbingh. De topscorer van Oranje van deze Spelen kon niet meer verder en strompelde het veld af.

Sterspeelster Lois Abbingh raakte  in de eerste helft  geblesseerd en kon niet meer verder.

Sterspeelster Lois Abbingh raakte in de eerste helft geblesseerd en kon niet meer verder.

Inhaalrace

Na rust wachtte de Nederlandse handbalsters een inhaalrace, maar de 8 punten achterstand bleek onoverkoombaar. Het eerste doelpunt was nog wel voor Nederland. De handbalsters vochten voor wat ze waard waren, maar echt dichterbij kwam Oranje niet. Na 10 minuten hadden de Fransen nog steeds 6 punten voorsprong: 23-17.

Daarna leek het vuur weer gedoofd bij Nederland. Met nog tien minuten op de klok was Oranje nog niks opgeschoten in het eenzijdige duel. Sterker nog. De Fransen hadden de voorsprong vergroot tot 10 punten: 29-19. Uiteindelijk ging Oranje onderuit met 32-22.

De Franse handbalster Coralie Lassource loopt juichend weg na weer een doelpunt.

De Franse handbalster Coralie Lassource loopt juichend weg na weer een doelpunt.

Het betekende voor Oranje na het teleurstellend verlopen EK van vorig jaar, waar de wereldkampioen niet verder kwam dan de zesde plaats, het tweede mislukte toernooi op rij.

Vijf jaar geleden stonden de handbalsters in de halve finales van de Spelen ook al tegenover Frankrijk. De ploeg, destijds onder leiding van Henk Groener, verloor met 24-23. In de slotseconde belandde een schot van Abbingh toen op de paal. Oranje verliet Rio zonder medaille, omdat de wedstrijd om het brons ook verloren ging.

Bondscoach Emmanuel Mayonnade  ziet het somber in.

Bondscoach Emmanuel Mayonnade ziet het somber in.

"Alles ging in eerste 10 minuten mis"

„Ik weet niet waarom, maar alles ging mis. Misschien waren we te bang voor de tegenstander”, zei Mayonnade na de kansloze nederlaag (22-32). „Misschien waren we niet goed voorbereid. Maar ik had vooraf het idee dat alles goed was”, aldus de Fransman. „In de eerste 10 minuten ging werkelijk alles mis. De wedstrijd was in mijn overtuiging toen zeker nog niet gespeeld, alles was nog mogelijk. Maar als je een wedstrijd zo slecht begint, heb je niet veel kans meer om te winnen.”

Mayonnade besloot al snel om Wester, die amper ballen tegenhield, te vervangen door Rinka Duijndam. „We hielpen onze keeper ook niet, maar soms moet je iets veranderen. Daarom heb ik dit gedaan. Rinka voorkwam een paar tegendoelpunten.”

Klik hier om de volledige medaillespiegel te zien.

Kijk hier voor het complete schema in Tokio.