Sport/Voetbal
704728386
Voetbal

Nieuwe VAR-revolutie: experiment om buitenspel te automatiseren

Beeld ter illustratie

Beeld ter illustratie

ZÜRICH - Wereldvoetbalbond FIFA gaat bij de komende editie van de Arab Cup experimenteren met camera’s die buitenspelsituaties kunnen helpen bepalen. Als het experiment bevalt, dan wordt de semi-automatische technologie mogelijk ook gebruikt op het WK van volgend jaar in Qatar.

Beeld ter illustratie

Beeld ter illustratie

Het systeem bestaat uit camera’s aan het dak van het stadion. Aan de hand van trackinggegevens kan zowel de buitenspellijn als het moment van raken van de bal bijna live worden doorgespeeld aan de zogeheten replay-operator, iemand die achter de tv-schermen zit. Vervolgens heeft die de mogelijkheid om de beelden direct aan de VAR te laten zien.

„Technologie is erg belangrijk en nuttig in zowel de voorbereiding op de wedstrijd als voor het besluitvormingsproces tijdens wedstrijden”, aldus scheidsrechtersbaas Pierluigi Collina. „Bij een buitenspelincident wordt de beslissing genomen nadat niet alleen de positie van de spelers is geanalyseerd, maar ook hun betrokkenheid bij de actie. Technologie kan een lijn trekken, maar de beoordeling van een situatie blijft in handen van de scheidsrechter.”

Veel tijd verloren

Bij het bepalen of er sprake is van buitenspel gaat met regelmaat veel tijd verloren, tot ongenoegen van supporters, televisiekijkers en de spelers en trainers zelf.

De Arab Cup wordt in Qatar gespeeld en duurt van 30 november tot 18 december. Bondscoach Bert van Marwijk doet met de Verenigde Arabische Emiraten mee aan dat toernooi. Het WK begint over een klein jaar.