Nieuws/Sport
7054
Sport

Oranje-dames loten zwaar op EK

Vivianne Miedema in actie voor Oranje

Vivianne Miedema in actie voor Oranje

De Nederlandse voetbalvrouwen zitten in één groep met België, Denemarken en Noorwegen tijdens het EK, volgend jaar in eigen land. De eerste wedstrijd van de Leeuwinnen is op 16 juli in Utrecht tegen Noorwegen, zo bleek dinsdagmiddag tijdens de loting.

Vivianne Miedema in actie voor Oranje

Vivianne Miedema in actie voor Oranje

Oranje en Noorwegen stonden in maart tijdens het olympisch kwalificatietoernooi ook tegenover elkaar. Noorwegen was toen met 4-1 te sterk, en Oranje liep uiteindelijk deelname aan de Spelen in Rio mis.

Het EK is van 16 juli tot en met 6 augustus. Het team van bondscoach Arjan van der Laan begint het toernooi dus in Utrecht. Vier dagen later is in Rotterdam (in het stadion van Sparta) Denemarken de opponent. Het treffen met België is op 24 juli in Tilburg. Nederland was nog niet eerder organisator van het EK voor vrouwen.

Groepsindelingen

Titelverdediger Duitsland neemt het in poule B op tegen Rusland, Italië en Zweden. Groep C bestaat uit Frankrijk, Oostenrijk, IJsland en Zwitserland. Engeland, Portugal, Schotland en Spanje vormen groep D. De vrouwenteams van Oostenrijk, België, Schotland en Zwitserland maken hun debuut op een eindtoernooi. De nummers één en twee uit elke groep kwalificeren zich voor de kwartfinales.

Bij het vorige EK, in 2013 in Zweden, kwam Oranje niet verder dan de groepsfase. Duitsland won de laatste zes edities van het EK voor vrouwen: in 1995, 1997, 2001, 2005, 2009 en 2013. Noorwegen was in 1993 de laatste andere winnaar.