Sport/Voetbal
708739592
Voetbal

Oranje stunt bij eerste wedstrijd op EK zaalvoetbal

De Nederlandse zaalvoetballers hebben in hun eerste wedstrijd op het EK meteen voor een stunt gezorgd. Tegen Oekraïne, de nummer zeven van Europa, boekte de ploeg van Max Tjaden in de Ziggo Dome een verrassende overwinning: 3-2. In de vier voorgaande ontmoetingen zat er voor Nederland niet meer in dan één gelijkspel.

Oranje kende een valse start, want al na een minuut keek de ploeg tegen een achterstand aan na een goal van Mykhailo Zvarych. Daarna leek Nederland pas los te komen en kon het ook aanvallend meer een stempel drukken.

In het restant van het eerste deel kreeg het in het snel op een neer gaande duel ten minste zoveel kansen al de tegenstander. Vooral routinier Attaibi, als jeugdspelertje ooit uitkomend voor Ajax, was gevaarlijk. Maar zijn schoten werden geblokt of werden gepareerd door de doelman. Karim Mossaoui schoot vlak voor het rustsignaal op de paal.

Zo slecht als de eerste helft begon, zo goed begon de tweede. Oualid Saadouni scoorde met het hoofd, na een assist van doelman Manuel Kuijk. Met een fraai stiftje maakte Mohamed Attaibi er 2-1 van, in de rebound nadat Mats Velseboer aanvankelijk op de keeper was gestuit. Halverwege de tweede helft kwam Oranje zelfs op 3-1 via Said Bouzambou. Oekraïne deed drie minuten voor tijd nog iets terug, maar verder kwam de nummer zeven van Europa niet meer: 3-2.

Het toernooi, met Amsterdam en Groningen als speelsteden, kent zestien deelnemende landen. De finale is op 6 februari in de Ziggo Dome. Er zijn vanwege de coronamaatregelen vooralsnog geen toeschouwers welkom.

Zaalvoetballers willen het land én hun families trots maken

Misschien hebben de Nederlandse zaalvoetballers met een zege in hun eerste wedstrijd op Oekraïne (3-2) bij de Europese titelstrijd in eigen land al meer gepresteerd dan de buitenwereld had verwacht. Geen publiek in de Ziggo Dome, een tegentreffer na ongeveer 50 seconden, alle tegenslagen werden overwonnen. „Wij willen ons land én onze families trots maken”, sprak sterspeler Mohamed Attaibi, na een duel dat bol stond van de spanning.

De eerste stap is gezet, al volgen er met Portugal en Servië in de groepsfase nog zware tegenstanders. Nog een zege is toereikend om de volgende ronde te halen. Het kan, is de overtuiging van de selectie van bondscoach Max Tjaden, hoewel Oranje de laagste in de ranking is van alle deelnemers. „We hebben een enorme drang om ons te bewijzen”, aldus Attaibi. „Onze kracht is het geloof in ons team.”

Twee jaar lang droomden de voetballers van spelen voor 10.000 man in de Ziggo Dome, een entourage die voor Nederlandse begrippen ongekend zou zijn. Nu moest de selectie zich onder zware druk voor lege tribunes bewijzen, waarbij de aanmoedigingen slechts uit de geluidsinstallatie kwamen. Veel mensen volgden de wedstrijd echter live via de NOS. „Een van onze doelen is deze sport op de kaart zetten”, vervolgt Attaibi, die ook als ’legacy manager’ voor de projectorganisatie van het EK futsal actief is. „We hebben een eerste stap gezet.”

Ook in dat opzicht is Oranje daarmee op de goede weg. „We hebben een fantastische prestatie geleverd”, zegt Jamal el Ghannouti, die in de tweede helft in het veld kwam en met 156 interlands recordinternational is. „En dat hebben we als team gedaan. Op voorhand gaven de meeste mensen ons in deze groep weinig kans. Wij waren overtuigd van het tegendeel. We hebben gestreden en hopelijk hebben we Nederland laten zien wat we kunnen.”

Nederland herstelde zich na de hervatting van de snelle tegentreffer. Volgens El Ghannouti kwam dat niet omdat er na rust betere spelers in het veld stonden. „Misschien speelden in het begin de zenuwen een beetje mee. Ondanks al mijn interlands had ik daar ook wel last van. Maar in de eerste helft ging het eigenlijk ook heel goed. Meteen na de 0-1 al toonden we veerkracht en kregen we kansen.”

Alleen in het tweede deel werden de mogelijkheden wel benut. El Ghannouti: „We hebben alles gegeven. Iedereen heeft al zijn energie in deze wedstrijd gestoken. Het was mooi, alleen heel jammer dat er geen publiek bij mocht zijn. We willen de volgende ronde halen en daarvoor moeten we twee landen onder ons houden. Zover zijn we nog niet, maar het kan. Wij geloven er in en wij dromen er van.”

Wereldkampioen Portugal begint in Amsterdam uitstekend aan EK zaalvoetbal

Portugal heeft het Europees kampioenschap zaalvoetbal (futsal EURO 2022) woensdagavond in de Ziggo Dome van Amsterdam geopend met een zege op Servië. De Europees- en wereldkampioen won na een moeizaam begin met 4-2.

Zondag treft Nederland de favorieten uit Portugal. Het evenement duurt tot 6 februari. Publiek is, vooralsnog, niet toegestaan.

Voor Oranje, dat van alle landen in de poule met afstand de laagste ranking heeft, is het bereiken van de volgende fase van het toernooi in eigen land het hoofddoel. Toernooidirecteur Gijs de Jong hoopt dat het kabinet vanaf de knock-outfase alsnog toestemming geeft fans toe te laten.