Sport/Tennis
712159910
Tennis

Grand Slam-droom Novak Djokovic aan duigen: Daniil Medvedev wint US Open

Een dolblije Daniil Medvedev.

Een dolblije Daniil Medvedev.

Het is Novak Djokovic niet gelukt om zijn vierde grandslamtoernooi van het jaar op zijn naam te schrijven. De Serviër ging in de finale van de US Open in drie sets onderuit tegen een ontketende Daniil Medvedev (4-6, 4-6 4-6) en zag zijn tennisdroom in duigen vallen. Voor de Russische nummer twee van de wereld betekende het zijn eerste grandslamtitel.

Een dolblije Daniil Medvedev.

Een dolblije Daniil Medvedev.

Djokovic ging zondagavond (Nederlandse tijd) op jacht om het praktisch onmogelijke mogelijk te maken. De Nummer één van de wereld zou bij toernooiwinst de heilige graal in het tennis bereiken: het winnen van alle vier de grandslamtoernooien in één jaar. Rod Laver was 52 jaar geleden de laatste tennisser die dit lukte. Bovendien zou de Serviër zijn eeuwige rivalen Roger Federer en Rafael Nadal passeren in het aantal gewonnen grandslamtitels. Alle drie de grootheden hebben twintig grandslamtitels in hun bezit.

Vliegende start

Medvedev kende een vliegende start tegen Djokovic. Hij brak de slordige Serviër direct en liep snel uit naar een 2-0 voorsprong. De Rus bleef de hele set fantastisch serveren en trok het eerste bedrijf met 6-4 naar zich toe.

Aan het begin van de tweede set kreeg Djokovic gelijk drie kansen om Medvedev te breken. De Rus bleef echter koel en poetste alle breekkansen, tot ergernis van de Serviër, weg. Door een misser van de organisatie werd de partij twee games later plotseling onderbroken door harde muziek. De nummer één van de wereld kon vervolgens na het missen van wéér een breekpunt zijn frustraties niet meer binnenhouden. Met een aantal harde klappen sloeg Djokovic zijn racket aan flarden.

Een zwaar gefrustreerde Novak Djokovic slaat zijn racket aan diggelen.

Een zwaar gefrustreerde Novak Djokovic slaat zijn racket aan diggelen.

Wat de Serviër maar niet lukte, lukte Medvedev wel. Bij een stand van 2-2 snoepte de Rus wederom een servicegame van zijn tegenstander af. Met werkelijk fantastisch spel liep Medvedev uit naar een 5-3 voorsprong. Djokovic maakte er nog 5-4 van, maar op zijn eigen service trok de nummer twee van de wereld ook de tweede set naar zich toe: 6-4, 6-4.

Radeloze Djokovic

Aan het begin van de derde set was het wederom raak voor de Rus. Hij brak Djokovic liefst twee keer achter elkaar en liep hij uit naar een 4-0 voorsprong. De Serviër leek bij vlagen radeloos te worden van het geweldige spel van zijn tegenstander. Bij een stand van 5-2 mocht Medvedev de partij uitserveren, maar de spanning was duidelijk zichtbaar bij de Rus.

Djokovic brak terug en won vervolgens ook zijn eigen servicegame. Het bleek echter uitstel van executie voor de Serviër, want toen de Rus voor de tweede keer de kans kreeg om de wedstrijd uit te serveren, faalde hij niet. Na ruim twee uur spelen kreeg Mevedev Djokovic op zijn knieën: 6-4, 6,4, 6-4.

Daniil Medvedev heeft de US Open gewonnen.

Daniil Medvedev heeft de US Open gewonnen.

Na twee eerdere verloren grandslamfinales (twee jaar geleden verloor de Rus in New York van Nadal. Dit jaar verloor hij van Djokovic tijdens de finale van de Australian Open) is drie keer dus scheepsrecht voor Medvedev. In het hele toernooi verloor Medvedev slechts één set. Alleen de Nederlander Botic van de Zandschulp wist in de kwartfinales een set van hem te winnen.

Medvedev biedt excuses aan voor verslaan ’beste tennisser ooit’

Daniil Medvedev heeft na zijn sensationele zege op Novak Djokovic zijn excuses aangeboden. De Rus voorkwam dus dat Djokovic op 21 grandslamtitels zou komen én dat de Serviër dit jaar alle grand slams op zijn naam zou schrijven.

„Ik ben nog nooit zo nerveus geweest voor een speech. Maar ik wil beginnen met het aanbieden van mijn excuses. Sorry voor jullie als publiek en voor Novak, want we weten allemaal waar hij voor ging”, zei Medvedev.

„Het is waanzinnig wat jij dit jaar hebt bereikt, net als in je hele loopbaan. Ik heb dit nog nooit gezegd tegen iemand, maar voor mij ben je de beste tennisser in de historie.”

Waar Djokovic het in het verleden in de grote wedstrijden qua populariteit vaak moest afleggen tegen zijn rivalen Rafael Nadal en Roger Federer, was in de finale van de US Open het publiek op zijn hand. „Jullie waren iets meer voor Djokovic en dat is volkomen begrijpelijk. Maar jullie hebben me deze weken weer zoveel energie gegeven”, zei Medvedev.

De winnaar sloot zijn praatje af met een kwinkslag. Hij wendde zich tot zijn vrouw Daria, met wie hij zondag precies drie jaar getrouwd is. „Last but not least wil ik nog stilstaan bij het jubileum van mij en mijn vrouw”, aldus de nummer 2 van de wereld.

„Tijdens het toernooi kon ik niet nadenken over een cadeau. En toen ik in de finale kwam, dacht ik: als ik verlies, dan moet ik snel een cadeautje vinden óf ik moet deze wedstrijd winnen. Gelukkig heb ik dat gedaan. Ik hou van je, Daria.”

Medvedev verdiende met zijn titel 2,5 miljoen dollar, omgerekend 2,12 miljoen euro. Hij is de eerste Russische grandslamkampioen bij de mannen sinds 2005, toen Marat Safin de Australian Open wist te winnen. Hij volgt in New York de Oostenrijker Dominic Thiem op.

Veilig betalen
14 dagen bedenktijd
webshop logo
Meer van De Telegraaf Webshop
Veilig betalen
14 dagen bedenktijd
webshop logo
Meer van De Telegraaf Webshop