Sport/Voetbal
715735160
Voetbal

FC Barcelona-trainer blij voor club, spelers én zichzelf

Ronald Koeman in wolken na ’magische’ avond: ’Iets buitengewoons gepresteerd’

Ronald Koeman knuffelt met Gerard Pique. Links Lionel Messi, rechts Frenkie de Jong.

Ronald Koeman knuffelt met Gerard Pique. Links Lionel Messi, rechts Frenkie de Jong.

FC Barcelona-trainer Ronald Koeman kon woensdag zijn geluk niet op na de bekerzege tegen Sevilla. De Catalanen bogen in de return in Camp Nou een 2-0 nederlaag om met een 3-0 overwinning na verlenging. „We hebben hier iets buitengewoons gepresteerd”, zei Koeman na afloop.

Ronald Koeman knuffelt met Gerard Pique. Links Lionel Messi, rechts Frenkie de Jong.

Ronald Koeman knuffelt met Gerard Pique. Links Lionel Messi, rechts Frenkie de Jong.

De trainer sprak van een „heel belangrijk” resultaat. „Voor de club, voor de spelers en natuurlijk ook voor mij. Want als je zulke wedstrijden wint, word je gezien als een goede trainer. Als je verliest, dan ben je een heel slechte trainer.”

Ousmane Dembélé schoot Barcelona in de return al vroeg op voorsprong, maar de benodigde tweede treffer bleef lang uit. Pas in de blessuretijd, nadat Sevilla een strafschop had gemist en met tien man was komen te staan, kopte Gerard Piqué de 2-0 binnen. Aan het begin van de verlenging zorgde Martin Braithwaite op aangeven van Jordi Alba voor de 3-0. „Dit was een magische avond, het is lang geleden dat ik zó blij ben geweest”, zei Alba.

Mentaliteit

„We verdienden het om de finale te halen”, aldus Koeman, die Frenkie de Jong de hele wedstrijd liet spelen. „We waren agressiever, we zijn kansen blijven creëren en de spelers hebben keihard gewerkt, omdat ze er in bleven geloven dat het zou lukken. Ze hebben mentaliteit getoond. Tot de laatste minuut bleven ze gaan. Als trainer kan je niet meer vragen van je ploeg. Dit team heeft zich enorm ontwikkeld. We spelen niet altijd geweldig voetbal, maar zolang je de bal hebt, kan je altijd kansen creëren. En dat doen we ook. We hebben een grote stap gezet richting een belangrijke prijs.”

Barcelona neemt het op zaterdag 17 april in de finale van het toernooi om de Copa del Rey op tegen Levante of Athletic. Het eerste duel tussen die clubs in Bilbao eindigde in 1-1, donderdagavond is de return in Valencia.

De Catalaanse ploeg staat voor de 42e keer in de bekerfinale. Met dertig overwinningen is Barcelona recordhouder in Spanje.

Piqué weer geblesseerd aan knie

Koeman moet het wel weer een tijdje doen zonder Gerard Piqué. De ervaren verdediger heeft een knieblessure overgehouden aan de return tegen Sevilla. Medisch onderzoek wees donderdag uit dat Piqué één van de banden in zijn rechterknie heeft verstuikt.

De 34-jarige Catalaan liep in november ook al een blessure op aan die knie. Piqué stond toen zo’n drie maanden aan de kant. Hij maakte vorige maand zijn rentree in de met 4-1 verloren ontmoeting met Paris Saint-Germain in de achtste finales van de Champions League. Volgende week is de return in Parijs.

Piqué had woensdag een belangrijk aandeel in het bereiken van de bekerfinale. Hij kopte diep in de blessuretijd de 2-0 binnen, waardoor Barcelona een verlenging afdwong. Daarin zorgde invaller Braithwaite voor de beslissende treffer (3-0). Barcelona speelt zaterdag in La Liga tegen Osasuna en vier dagen later voor de Champions League tegen PSG.