Sport/Wielrennen
717004046
Wielrennen

Fenomenale Filippo Ganna rekent in spannend duel af met Wout van Aert bij WK tijdrijden

Filippo Ganna

Filippo Ganna

BRUGGE - Wout van Aert leek lang op weg naar de WK-titel tijdrijden in eigen huis in Brugge, maar moest in de slotfase zijn meerdere erkennen in het Italiaanse fenomeen Filippo Ganna.

Filippo Ganna

Filippo Ganna

Bij de meet kwam de Belg zes tellen tekort voor de gouden medaille. Ganna prolongeert zijn titel hierdoor. Remco Evenepoel pakt brons.

Wout van Aert

Wout van Aert

Ganna legde de 43,3 kilometer tussen Knokke-Heist en Brugge over een nagenoeg vlak parcours af in 47.47 minuten, met een gemiddelde snelheid van 54,355 kilometer per uur. Hij was 6 seconden sneller dan Van Aert en bleef Evenepoel 44 seconden voor.

Jos van Emden, de enige Nederlandse deelnemer na de afmelding van Tom Dumoulin wegens een gebroken pols, eindigde als twaalfde. De tijdrijder van Jumbo-Visma kwam binnen na 49.42 minuten en gaf bijna 2 minuten toe op Ganna.

Ganna werd op tijd wakker met goed gevoel in de benen

Ganna wist niet of hij in topconditie van start zou gaan bij de tijdrit van de WK wielrennen in Vlaanderen. „Maar ik werd vanochtend wakker met een goed gevoel in de benen en in mijn hoofd wilde ik winnen. Het verdedigen van deze titel was echt belangrijk voor me”, zei de Italiaan na zijn tweede goud op de tijdrit, voor de Belgen Wout van Aert en Remco Evenepoel.

Ganna zei dat zijn benen na een kort trainingskamp op hoogte nog niet goed waren tijdens het Europees kampioenschap ruim een week geleden. In het Italiaanse Trente werd hij van de titel afgehouden door de Zwitser Stefan Küng. „Maar mijn conditie is in een week heel erg vooruitgegaan.”

De wereldkampioen bedankte zijn Belgische concurrenten Van Aert en Evenepoel, die hem gemotiveerd hadden om zich nog meer te verbeteren. „We hebben veel respect voor elkaar en voor mij is het geweldig om te winnen in hun land. Sorry daarvoor, maar ik werd wakker met de droom om te winnen en deze trui te behouden.”

Minuut stilte voor tijdrit WK voor overleden oud-renner Sørensen

Voor de start van de tijdrit op de WK wielrennen bij de mannen is een minuut stilte gehouden voor de overleden oud-renner Chris Anker Sørensen. De 37-jarige Deen kwam zaterdagmiddag om het leven na een aanrijding in het Belgische Zeebrugge. Sørensen was in België om als co-commentator voor de Deense televisie te werken tijdens de WK.

Verschillende ploegen en wielrenners hebben op sociale media gereageerd op het overlijden van Sørensen. Onder anderen Alberto Contador, oud-winnaar van de Tour de France en voormalig teamgenoot van de Deen, heeft zijn medeleven met de nabestaanden uitgesproken op Twitter. „Wat kan het leven oneerlijk zijn”, schreef de Spanjaard daarbij.

Sørensen overleed nadat hij op de fiets in botsing was gekomen met een bestelwagen. De bestuurder daarvan had geen schuld aan de aanrijding, heeft een verkeersdeskundige inmiddels vastgesteld.

Sørensen was profrenner van 2007 tot 2018 voor onder meer CSC, Saxo Bank, Tinkoff en Fortuneo-Vital Concept en boekte vijf zeges: een rit in het Critérium du Dauphiné van 2008, een rit in de Ronde van Oostenrijk in 2008, de Japan Cup in 2009, een rit in de Giro in 2010 en het Deens kampioenschap in 2015.