Nieuws/Sport
717968286
Sport

Biles evenaart medaillerecord met wereldtitel sprong

Simone Biles straalt na haar wereldtitel op sprong.

Simone Biles straalt na haar wereldtitel op sprong.

STUTTGART - Simone Biles heeft haar derde wereldtitel veroverd bij de WK in Stuttgart.

Simone Biles straalt na haar wereldtitel op sprong.

Simone Biles straalt na haar wereldtitel op sprong.

De Amerikaanse turnster deed dat op het onderdeel sprong. Het betekende voor de 22-jarige Biles in totaal haar 23e medaille op de WK’s, een evenaring van het record van Vitali Sjerbo uit Wit-Rusland.

Perfectie

De Amerikaanse leverde twee nagenoeg perfecte sprongen af. Met een gemiddelde score van 15,399 was ze een klasse apart. Haar landgenote Jade Carey pakte het zilver met 14,883, het brons ging naar de Britse Elissa Downie: 14,816.

Biles, de viervoudig olympisch kampioene van Rio 2016, kwam met veertien wereldtitels op zak naar Stuttgart. Ze heeft op de WK’s ook drie keer zilver en drie keer brons veroverd. Op het mondiale evenement in Duitsland won ze met het Amerikaanse team de landenwedstrijd en vervolgens ook de individuele meerkampfinale.

Biles kon zaterdagavond het WK-record al alleen in handen krijgen, maar op de brug met ongelijke leggers greep ze naast de medailles (vijfde). Ze krijgt zondag nog twee kansen, in de finales van balk en vloer. De Belgische Nina Derwael prolongeerde haar wereldtitel op brug. De 19-jarige turnster was net als vorig jaar in Doha de beste, met een score van 15,233. De Britse Rebecca Downie pakte zilver (15,000), het brons ging naar de Amerikaanse Sunisa Lee: 14,800.

Max Whitlock

De Brit Max Whitlock veroverde voor de derde keer de wereldtitel op het paard/voltige: 15,500. De tweevoudig olympisch kampioen van Rio 2016 had op het podium gezelschap van Lee Chih-kai uit Taiwan (15,433) en Rhys McClenaghan uit Ierland (15,400).

Carlos Edriel Yulo en Ibrahim Çolak schreven turnhistorie. Zij bezorgden respectievelijk de Filipijnen en Turkije het eerste WK-goud ooit. De 19-jarige Yulo, vorig jaar in Doha goed voor brons, deed dat op vloer met 15,300. Çolak (24) was de beste aan de ringen: 14,933.