Sport/Voetbal
718347622
Voetbal

Manchester City beticht UEFA van ’politieke spelletjes’

MANCHESTER - Manchester City voelt zich slachtoffer van politieke spelletjes. De Engelse voetbalclub werd vorige week vrijdag voor twee jaar uitgesloten van Europees voetbal, zoals deelname aan de Champions League, vanwege „ernstige schendingen” van de financiële regels.

Vijf dagen later opende directeur Ferran Soriano in een interview op de website van City de tegenaanval.

„We worden beschuldigd van iets wat simpelweg niet waar is”, aldus de 52-jarige Spanjaard. „We hebben alle bewijzen aangeleverd, maar de onderzoekskamer van de UEFA vertrouwde meer op gestolen e-mails die uit hun verband zijn getrokken. Gezien onze ervaringen lijkt het in deze zaak niet zozeer te gaan om gerechtigheid, maar om politiek.”

Volgens de UEFA heeft City, dat in handen is van een schatrijke Arabische investeringsgroep, zich de afgelopen jaren niet aan de regels wat betreft Financial Fair Play gehouden. Zo zou de club bewust veel hogere sponsorgelden hebben opgegeven dan daadwerkelijk het geval was, om zo de inkomsten en uitgaven in balans te krijgen. Ondertussen zou de Abu Dhabi United Group veel geld in de club hebben gepompt.

„De eigenaar heeft geen geld in de club gestopt dat niet netjes in de boeken staat”, aldus Soriano. „We zijn een gezonde club, we maken winst en hebben geen schulden. Onze boekhouding is heel wat keren uitgeplozen en alles klopt.”

De regerend kampioen van Engeland gaat in beroep bij het internationaal sporttribunaal CAS. „We hopen dat er zo snel mogelijk een oplossing komt, maar wel via een goed en eerlijk proces”, aldus Soriano. „Hopelijk is dat voor het begin van de zomer.” Als de Europese uitsluiting blijft staan, gaan mogelijk heel wat topspelers en ook trainer Pep Guardiola de club verlaten.