Sport/Schaatsen
718471367
Schaatsen

Bergsma prolongeert titel, Visser wint ook op 5000 meter

NK afstanden: Krol en Leerdam winnen 1000 meter

Thomas Krol

Thomas Krol

HEERENVEEN - Thomas Krol heeft bij de NK afstanden ook toegeslagen op de 1000 meter. De 27-jarige schaatser van Team Jumbo-Visma won in het uitverkochte Thialf met een tijd van 1.08,35. Hij schreef eerder in Heerenveen ook al de 1500 meter op zijn naam.

Thomas Krol

Thomas Krol

Kai Verbij, de regerend wereldkampioen op deze afstand, pakte zilver met 1.08,53. Het brons was voor Dai Dai Ntab. De glorieuze winnaar van de 500 meter finishte in 1.08,87.

De eerste drie van het klassement mogen in principe deelnemen aan de EK afstanden over twee weken in Heerenveen en aan de WK afstanden half februari in Salt Lake City. Olympisch kampioen en wereldrecordhouder Kjeld Nuis heeft echter om aanwijsplekken gevraagd, omdat hij door een zware griepaanval niet in staat was om aan de NK afstanden deel te nemen. Dat zou ten koste kunnen gaan van nummer 3 Ntab.

Verbij en Ntab verzekerden zich eveneens van een ticket voor de WK sprint eind februari in Hamar. Zij eindigden als eerste en tweede in een fictief combiklassement van de 500 en 1000 meter bij de NK afstanden. Het derde startbewijs gaat naar de winnaar van de NK sprint eind februari in Heerenveen.

Jutta Leerdam

Jutta Leerdam

Leerdam ook op 1000 meter niet te kloppen

Jutta Leerdam heeft bij de vrouwen ook de 1000 meter gewonnen. De 20-jarige rijdster van Team Reggeborgh zegevierde in een tijd van 1.14,24. Ze won op zaterdag ook al de 500 meter. Letitia de Jong pakte zilver met een tijd van 1.14,68. De onttroonde titelhoudster Ireen Wüst eindigde als derde in 1.15,64. Leerdam pakte vorig jaar brons op deze afstand bij dit toernooi. De eerste drie verzekerden zich zondag van een startbewijs op de 1000 meter bij de EK afstanden en de WK afstanden half februari in Salt Lake City.

Jorrit Bergsma

Jorrit Bergsma

Bergsma prolongeert titel op 10 kilometer

Jorrit Bergsma prolongeerde zijn titel op de 10.000 meter. De 33-jarige Fries zegevierde voor eigen publiek in een tijd van 12.45,04. Zijn tegenstander Patrick Roest kon hem lang volgen, maar moest in het laatste kwart van de race zijn rivaal laten gaan. Hij finishte als tweede met een tijd van 12.48,59. Het brons was voor Marwin Talsma, die een dik persoonlijk record reed: 12.59,12.

Voor Bergsma was het op deze afstand zijn zesde Nederlandse titel in totaal en zijn vierde op rij. Roest, vrijdag winnaar van de 5000 meter, wacht nog op zijn eerste gouden medaille op de 10.000 meter bij dit toernooi.

Esmee Visser

Esmee Visser

Visser maakt favorietenrol waar

Esmee Visser schreef de 5000 meter op haar naam. De olympisch kampioene op dit onderdeel prolongeerde haar titel met een prima tijd van 6.50,96. Irene Schouten, de tegenstander van Visser in de voorlaatste rit, reed de tweede tijd en tevens een persoonlijk record: 6.54,87. Carlijn Achtereekte, olympisch kampioene op de 3000 meter, moest in de laatste rit met een minieme marge genoegen nemen met brons: 6.55,04.

Visser was zaterdag ook de beste op de 3000 meter. De 23-jarige rijdster van TalentNED klopte nummer 2 Schouten op die afstand met klein verschil: 4.01,29 tegen 4.01,80. Visser en Schouten verzekerden zich als nummers 1 en 2 van een ticket voor de WK afstanden. Namens Oranje mogen twee schaatssters aan de 5000 meter op de Utah Olympic Oval meedoen. Achtereekte greep derhalve mis. De 5000 meter staat bij de EK afstanden niet op het programma.

Schouten opnieuw de beste op massastart

Schouten verlengde in Heerenveen ook haar abonnement op de Nederlandse titel op de massastart weer met een jaar. Ze was na zestien rondes opnieuw de beste in de eindsprint. De regerend wereldkampioene op dit olympische onderdeel pakte haar zevende nationale titel op rij. Ploeggenote Marijke Groenewoud gleed als tweede over de finish. Shorttrackkampioene Suzanne Schulting pakte verrassend brons.

Bij de mannen ging de winst naar Arjan Stroetinga. De Friese routinier, die eveneens voor easyJet uitkomt, was op het laatste rechte stuk Koen Verweij te snel af in de eindsprint. Jan Blokhuijsen eindigde als derde. Voor Stroetinga was het zijn vierde titel op dit onderdeel bij de NK. Bondscoach Jan Coopmans bepaalt wie er bij de EK en WK afstanden in actie komen op de massastart.