Nieuws/Sport
71978
Sport

Israël te sterk in World Baseball Classic

Honkballers sluiten af met nederlaag

Hensley Meulens

Hensley Meulens

De Nederlandse honkballers hebben tijdens de World Baseball Classic hun laatste groepsduel verloren van Israël. De ploeg van bondscoach Hensley Meulens ging met 2-4 ten onder. Oranje was net als Israël al zeker van een vervolg in het prestigieuze toernooi. Beide landen wonnen hun eerste twee wedstrijden van Zuid-Korea en Taiwan.

Hensley Meulens

Hensley Meulens

Oranje beleefde een beroerde eerste inning. De startende werper Rob Cordemans, 42 jaar en bezig aan zijn vierde World Baseball Classic, kreeg een paar flinke klappen om de oren en moest drie punten van Israël toestaan. Die achterstand wist het koninkrijksteam niet meer weg te werken.

Cordemans verdween na die dramatische start gelijk van de heuvel. In aanvallend opzicht kwam de veelgeroemde slagploeg van Oranje amper los. Alleen Jurickson Profar wist drie 'hits' te noteren. Mede dankzij een tweehonkslag van Profar kon Randolph Oduber in de derde inning het eerste Nederlandse punt aantekenen. Pas in de achtste inning liepen de honken weer eens vol. Meer dan een punt van Sharlon Schoop, na een klap van broer Jonathan, leverde dat echter niet op. In de laatste inning maakte de Israëlische pitcher Josh Zeid het karwei vakkundig af.

Samen met Israël komt Oranje volgende week in de beroemde Tokyo Dome in de Japanse hoofdstad in actie om een finaleplaats op dit WK voor profs af te dwingen. Nederland liep dus wel de groepswinst en daarmee een financiële injectie mis. De nummer 1 krijgt namelijk een extra premie van 300.000 dollar. De helft van dit bedrag gaat naar de spelers, die per persoon zo’n 5200 dollar extra ontvangen, bovenop de 10.000 dollar die iedereen na de eerste ronde al incasseert.

Voor de internationals die in de Major League actief zijn, zal het mislopen van dat extraatje weinig uitmaken. Zij spelen puur voor de sportieve eer. Voor de spelers uit de 'lagere regionen' was het natuurlijk een welkome aanvulling geweest.