Nieuws/Sport
721864280
Sport

’Coronavlucht’ zorgde in Tokio voor flink wat onrust

NOC*NSF heeft lesje geleerd: atleten nu per ’privévlucht’ naar Olympische Spelen

De Nederlandse equipe heeft dit keer geen last van andere mensen op de vlucht.

De Nederlandse equipe heeft dit keer geen last van andere mensen op de vlucht.

Het risico dat atleten of begeleiders tijdens de vlucht naar Beijing besmet raken met het coronavirus is een stuk kleiner dan op de vluchten naar de Zomerspelen in Tokio. TeamNL vliegt op 26 januari vanuit Amsterdam naar de Chinese hoofdstad op een vlucht waarop alleen deelnemers aan boord gaan en zij met KLM kunnen overleggen wie er nog meer op die vluchten kunnen komen.

De Nederlandse equipe heeft dit keer geen last van andere mensen op de vlucht.

De Nederlandse equipe heeft dit keer geen last van andere mensen op de vlucht.

„Dat zijn de lessen die we geleerd van de vluchten uit Tokio, waarbij ik ook hier er weer bij zeg, het betekent niet nul risico. Het voordeel is dat al onze sporters met een rechtstreekse vlucht vanuit eigen land naar Beijing vliegen”, zegt technisch directeur Maurits Hendriks. „Dat hebben veel sporters uit anderen landen al niet.”

Het belangrijkste was voor NOC*NSF dat de atleten niet met anderen op een vlucht zitten. „Dat wilden we voor Tokio ook al”, legt Hendriks uit. „Alleen waren de vluchten naar Japan op dat moment gewoon open en wij hebben niet de mogelijkheid om een x-aantal vluchten af te huren. Nu lukt dat wel, omdat je enkel en alleen met deelnemers van de Spelen aan boord gaat. Wij hebben invloed op die twee KLM-vluchten en wie daar nog op komen.” Op de vlucht zal de olympische equipe bij elkaar en afgezonderd van andere reizigers, zoals bijvoorbeeld journalisten, zitten.

Op een vlucht met ook andere passagiers aan boord naar de Spelen in Tokio raakten meerdere Nederlandse atleten besmet met het coronavirus. Zij moesten in quarantaine in de Japanse hoofdstad en enkelen, zoals skateboardster Candy Jacobs en taekwondoka Reshmie Oogink, hebben daardoor helemaal niet kunnen deelnemen aan de Spelen.

Hendriks is samen met chef de mission Carl Verheijen nog druk in overleg met de organisatie in Beijing om de zaken goed te regelen voor atleten die alsnog positief testen of in nauw contact zijn geweest met iemand die positief is. „Mensen die in nauw contact zijn geweest kunnen nu in een eigen appartement van ons verblijven en hoeven niet naar een quarantainehotel”, legt Verheijen uit. Ook neemt TeamNL eigen mensen mee die zich bezighouden met het welzijn van de sporters in het strenge Chinese coronaregime.

In de komende weken raadt Verheijen de olympiërs aan de contacten met anderen te beperken. „We komen ook vroeg aan met Nederlandse ploeg. Op dag 1 dat het dorp open is, zitten we daar. Het gevoel na de Spelen van Tokio is ook dat als je eenmaal daar bent en je bent niet besmet, de kans ook klein is dat je nog besmet wordt. Al weet je dat natuurlijk nooit helemaal zeker met het zeer besmettelijke omicronvirus.”