Sport/Voetbal
723176803
Voetbal

Goalie is club van Peter Bosz 20 miljoen euro plus bonussen waard

Bayer Leverkusen doet bod op Ajax-doelman Onana

Peter Bosz en André Onana tijdens hun gezamenlijke periode bij Ajax.

Peter Bosz en André Onana tijdens hun gezamenlijke periode bij Ajax.

AMSTERDAM - Erik ten Hag en Marc Overmars spraken de hoop uit André Onana (24) te kunnen verleiden tot nóg een seizoen Ajax. Maar de belangstelling voor de Kat van Kameroen neemt toe. Een legertje clubs, waaronder Chelsea, Borussia Dortmund, FC Barcelona en PSG, informeerde naar de keeper, maar een oude bekende is het meest concreet: Peter Bosz.

Peter Bosz en André Onana tijdens hun gezamenlijke periode bij Ajax.

Peter Bosz en André Onana tijdens hun gezamenlijke periode bij Ajax.

Bayer Leverkusen meldde zich afgelopen week bij Overmars, die kreeg te horen dat Onana de Duitsers 20 miljoen euro plus bonussen waard is. Dat bod werd door de directeur voetbalzaken van de Amsterdammers als te laag bestempeld. Een prijs noemde Overmars niet, maar het is duidelijk dat het spel op de wagen is.

Speciale band

Onana heeft een speciale band met Bosz, die de doelman na het vertrek van Jasper Cillessen naar FC Barcelona onvoorwaardelijk vertrouwen gaf. De Europese reis eindigde dat seizoen in Zweden met de verloren Europa League-finale tegen Manchester United. Het vertrek van zijn trainer vanwege een conflict met Edwin van der Sar en Dennis Bergkamp viel Onana zwaar.

De seizoenen daarna bleef de keeper zich ontwikkelen en in de Champions League speelde hij zich nog meer in de kijker. Pre-corona hing er een prijskaartje van 50 miljoen euro om zijn nek, maar inmiddels wordt een transfersom van rond de 30 miljoen euro reëel geacht. Het is een prijs die FC Barcelona (nog) niet kan betalen en Chelsea nog niet wil betalen. De Londenaren zitten in hun maag met Kepa Arrizabalaga. Pas als die is verkocht of verhuurd, wil de nieuwe club van Hakim Ziyech eventueel vol op Onana inzetten.

Dief in de nacht

Leverkusen, dat maar matig tevreden is over de Finse keeper Lukas Hradecky, kan er daardoor als een dief in de nacht met Onana vandoor. Een nadeel voor Bosz is dat zijn elftal net naast de Champions League greep. Zaakwaarnemer Albert Botines wil de poging van Bayer Leverkusen niet ontkennen, maar kiest ervoor om geen commentaar te geven.