Sport/Voetbal
723761492
Voetbal

Publiek keert eind april terug in voetbalstadions

Mogelijke kampioenswedstrijd Ajax-AZ met 7500 fans

De Johan Cruijff Arena, hier gevuld met een handjevol fans tijdens de interland van Oranje tegen Letland.

De Johan Cruijff Arena, hier gevuld met een handjevol fans tijdens de interland van Oranje tegen Letland.

DEN HAAG - Aan het einde van deze maand keert het publiek terug in de voetbalstadions. De dertigste speelronde in de Eredivisie, van 23 tot en met 25 april, maakt deel uit van een grootschalige pilot van de overheid om met gebruik van toegangstesten de samenleving weer te openen.

De Johan Cruijff Arena, hier gevuld met een handjevol fans tijdens de interland van Oranje tegen Letland.

De Johan Cruijff Arena, hier gevuld met een handjevol fans tijdens de interland van Oranje tegen Letland.

Zo mogen bij de wedstrijd Ajax-AZ, op zondag 25 april in Amsterdam, 7500 supporters de Johan Cruijff ArenA in. Koploper Ajax kan dan mogelijk kampioen worden.

Bij Feyenoord-Vitesse zijn die dag 6500 fans welkom in De Kuip. Een week eerder, op zondag 18 april, vindt in het Rotterdamse stadion de bekerfinale tussen Ajax en Vitesse plaats, zonder publiek. Beide clubs mogen hun eigen stadions wel openstellen om daar supporters op grote schermen naar de finale te laten kijken. In Arnhem zijn 3000 fans welkom, in Amsterdam 5000. De 36e speelronde van de Keuken Kampioen Divisie, met acht wedstrijden op vrijdag 30 april, maakt ook deel uit van de pilot.

Coronatest

„We onderhouden intensief contact met het kabinet over de terugkeer van het publiek in de stadions en alle kansen en mogelijkheden die dit proces kunnen versnellen”, zegt Eric Gudde, directeur betaald voetbal van de KNVB. „Na de Fieldlab-experimenten bij drie wedstrijden is dit een hele mooie, nieuwe stap: voor het eerst hebben we tijdens een speelronde bij alle wedstrijden toeschouwers op de tribune. Het nieuwe wettelijk kader voor sneltesten moet in mei actief worden. Met nog een aantal spannende speelrondes te gaan, is het realistisch dat dit seizoen eindigt zoals het is begonnen: met supporters in de stadions die de spelers aanmoedigen.”

De voetbalfans die naar binnen mogen, moeten binnen 24 uur voor de wedstrijd een coronatest ondergaan in een teststraat. Wie een negatieve uitslag heeft, kan die aan de stadionpoort laten zien via de CoronaCheck-app en mag naar binnen. De toeschouwers moeten zich op de tribunes houden aan de verplichte onderlinge anderhalve meter afstand.

In de eerste weken van het seizoen mochten de betaaldvoetbalclubs ook een beperkt aantal toeschouwers ontvangen, maar eind september besloot het kabinet vanwege de verslechterende coronasituatie in Nederland om dat te verbieden. In februari werd in het kader van de Fieldlab-experimenten bij twee duels uit de Keuken Kampioen Divisie getest met publiek in het stadion. Dat gebeurde afgelopen maand ook bij de WK-kwalificatiewedstrijd van Oranje tegen Letland, waarbij 5000 fans welkom waren in de ArenA.

De clubs mogen zelf bepalen hoe de kaarten onder hun achterban worden verdeeld, aldus de KNVB. „Dat is aan de clubs zelf, net als aan het begin van het seizoen. Er moeten nog veel zaken besproken worden. Dat gaat de komende dagen gebeuren.”

Toeschouwers welkom bij openingsduel EK in Rome

De openingswedstrijd van het Europees kampioenschap voetbal wordt vrijdag 11 juni gespeeld met publiek. Hoeveel mensen bij Italië tegen Turkije welkom zijn in het Olympisch Stadion in Rome is nog niet duidelijk.

De UEFA had de speelsteden gevraagd deze week duidelijk te maken of er wel of geen publiek bij de wedstrijden aanwezig zou kunnen zijn. „Minister van Volksgezondheid Roberto Speranza heeft ons verzekerd dat de wetenschappelijke adviseurs van de regering de beste oplossingen zullen vinden om de aanwezigheid van het publiek mogelijk te maken”, aldus Gabriele Gravina, voorzitter van de Italiaanse voetbalbond FIGC.

Italië speelt ook de overige twee groepswedstrijden, tegen Zwitserland en Wales, in Rome. In de Italiaanse hoofdstad staat ook een duel uit de kwartfinales gepland.

Squash als eerste sport aan de beurt in pilot met testbewijs

In Utrecht kunnen maximaal 575 squashers zaterdag voor het eerst in maanden weer eens een partijtje spelen. Squash is als eerste sport aan de beurt in de lange reeks pilots waar de overheid toestemming voor heeft gegeven. Op het complex van Squash Utrecht is zaterdag ruimte voor 575 mensen, die wel aan twee eisen moeten voldoen: ze zijn maximaal 26 jaar en moeten vooraf een coronatest doen.

„Onze strategie binnen deze crisis is het blijven zoeken naar innovatieve oplossingen en mogelijkheden”, zegt directeur Tom Lucas van de Nederlandse squashbond. „Als relatief kleine sport dragen we op grote schaal wel op een constructieve manier ons steentje bij. Wij zijn dan ook een van de weinige sporten die voor de breedtesporters een pilot start. Helaas niet voor iedereen en is het jammer dat we alleen voor sporters tot 27 jaar een klein beetje perspectief kunnen bieden. Toch zijn we tevreden met de pilot die we gaan draaien en benieuwd naar de uitkomsten.”