Nieuws/Sport
72518
Sport

Hoofdprijs Indoor Brabant: concours in exclusieve Grand Slam

Oud-winnaar Job Huizinga Bruins in gesprek met Anky van Grunsven.

Oud-winnaar Job Huizinga Bruins in gesprek met Anky van Grunsven.

DEN BOSCH - Nog voordat er een paard in de arena verscheen, had de organisatie de eerste hoofdprijs al binnen. Vanaf volgend jaar maakt Indoor Brabant deel uit van de exclusieve Grand Slam. Aken, Calgary, Spruce Meadows (VS) en Genève zijn de overige vier. De winnaar van drie opeenvolgende concoursen ontvangt een bonus van een miljoen euro. De Brit Scott Brash won vorig jaar.

Oud-winnaar Job Huizinga Bruins in gesprek met Anky van Grunsven.

Oud-winnaar Job Huizinga Bruins in gesprek met Anky van Grunsven.

Sportief gezien groeit Indoor Brabant nog steeds. Alleen in 2001 werd het evenement op het allerlaatste moment gecanceld vanwege de varkenspest. De beslissing van het ministerie van Landbouw kwam net voor de start. In de piste waren de bezemjongens nog aan het vegen toen een grote shovel de hindernissen ging wegrijden. Van de schadepost van drie miljoen werd twee miljoen terugbetaald. De hippische bond nam het laatste miljoen voor zijn rekening.

Vijftig jaar geleden won Job Huizinga Bruins op Indoor Brabant de eerste wedstrijd. Een halve eeuw later is hij eregast op het concours en kijkt hij zijn ogen uit. „Dit is overweldigend. Ik won een vouwfiets, maar tegenwoordig worden de auto’s naar binnen gereden.”

Vanuit Nieuw-Zeeland volgde Huizinga Bruins de ontwikkelingen op de voet. Gistermiddag meldde hij zich bij de Brabanthallen en werd hij met open armen ontvangen. „Ik ben nooit meer terug geweest”, erkent de bondscoach van Nieuw-Zeeland. „Toen ik 16 was kreeg ik Admiraal, een grote zwarte ruin. Wij wonnen hier het jachtspringconcours en zagen bij de huldiging een gloednieuwe auto de arena inrijden. Mijn vader zag zichzelf al rijden en schreeuwde van geluk. Wat denk je van die auto? Die bolide stopte bij de huldiging. De achterklep ging open en mijn vouwfiets kwam eruit.”

Een halve eeuw later worden er miljoenen aan prijzengeld uitgekeerd. Huizinga Bruins moet erom lachen. „Voor diep ingevroren embryos worden bedragen van 70.000 tot 80.000 euro neergelegd. Wij hebben Admiraal voor 15.000 dollar verkocht. Dat was veel geld in die tijd. Maar dat maakte uiteindelijk niets uit. Je kunt niet rijk worden van de paardensport. Ik geniet ervan om jonge mensen te coachen. Als dit feest achter de rug is, ga ik bij iedereen kijken hoe de voorbereiding eruit ziet. Mijn visie? Zorg ervoor dat het paard plezier heeft. Dan heeft de ruiter het ook.”