Sport/Wielrennen
725867698
Wielrennen

Zwitserse Marlen Reusser 19 seconden sneller

Ellen van Dijk snelt naar zilver bij EK tijdrijden

Ellen van Dijk reed donderdag de tweede tijd.

Ellen van Dijk reed donderdag de tweede tijd.

Ellen van Dijk is op de EK in Trente tweede geworden op de tijdrit. De Europese titel ging naar de Zwitserse Marlen Reusser (27.12,95), die ruim 19 seconden sneller was dan de Nederlandse. Het brons was voor de Duitse Lisa Brennauer, die ruim een minuut moest toegeven op de winnares.

Ellen van Dijk reed donderdag de tweede tijd.

Ellen van Dijk reed donderdag de tweede tijd.

De 29-jarige Reusser is de opvolgster van Anna van der Breggen, die er niet bij was in de tijdrit in Trente. Ook Annemiek van Vleuten ontbrak bij het tijdrijden in Italië. Riejanne Markus werd vijfde, op 1.43,18 van Reusser.

„Ik hou van dit parcours, dat wist ik al van tevoren. En ik heb supergoede benen de laatste tijd”, zei Reusser, die vorig jaar derde werd en onlangs op de Olympische Spelen zilver pakte op de individuele tijdrit. „Het was alleen nog een kwestie van zo hard mogelijk rijden van begin tot eind en dat heb ik gedaan. Ik ben hier heel blij mee.”

Vorig jaar moest Van Dijk (34) ook al genoegen nemen met het zilver. Van 2016 tot en 2019 veroverde ze vier keer op een rij de Europese titel tijdrijden. Twee weken geleden werd Van Dijk ook door Reusser afgetroefd in de tijdrit van de Ladies Tour.

De rensters moesten een parcours van 22,4 kilometer afleggen. Later op donderdag komen de mannen in actie.

De EK wielrennen in Trente duren tot en met zondag. Zaterdag staat de wegwedstrijd voor de vrouwen op het programma en ook daar doet Reusser aan mee.

EK-zilver geeft wielrenster Van Dijk vertrouwen richting WK

Vier keer was ze de beste in de tijdrit op de Europese kampioenschappen wielrennen. Woensdag werd Ellen van Dijk voor het tweede jaar op rij tweede. Het goede gevoel gold niet de kleur van de medaille. „Wat dat betreft lag de lat hoog. Maar ik ben wel tevreden over hoe het ging”, vertelde de 34-jarige Woerdense. „Het kan altijd beter, maar ik hoef er niet dramatisch over te doen dat het geen goud is geworden.” De Zwitserse Marlen Reusser was in het Italiaanse Trente over 22,4 kilometer een kleine 20 seconden sneller.

Van Dijk, wereldkampioene tijdrijden in 2013, kwam naar eigen zeggen beter dan ooit uit de winter, maar liep in het voorjaar tegen een coronabesmetting aan. „Een rottijd en het heeft wel even geduurd voordat ik weer op het gewenste niveau was. Eigenlijk is het nu pas bijna zo ver. Het was balen: ik had zo hard getraind in de winter omdat ik hoopte op deelname aan de Olympische Spelen.” Ze won, eenmaal hersteld, alleen nog de proloog van de Ronde van België en werd onder meer tweede op het NK (achter Anna van der Breggen) en in de Ladies Tour, waar Reusser haar ook te snel af was. „Ik wist dat ik haar hier moest kloppen. Ze rijdt zeker de laatste tijd heel sterk.”