Sport/Voetbal
726647339
Voetbal

Feyenoord bereikt akkoord over salarisverlaging

Dick Advocaat

Dick Advocaat

ROTTERDAM - Feyenoord heeft een akkoord bereikt met de spelersgroep over een tijdelijke salarisverlaging. De technische staf van hoofdtrainer Dick Advocaat en de directie leveren de komende maanden eveneens loon in om de club te helpen.

Dick Advocaat

Dick Advocaat

Feyenoord zit financieel „in zeer zwaar weer” vanwege de coronacrisis. De begroting voor komend seizoen moet met ongeveer een derde worden teruggeschroefd, wat neerkomt op zo’n 25 miljoen euro.

De nummer 3 van de eredivisie heeft het collectieve akkoord dat de belangenorganisaties FBO, VVCS, ProProf en CBV onlangs sloten als basis gebruikt. De bonden voor werkgevers en werknemers maakten bindende afspraken en deden daarnaast aanbevelingen voor onder meer salarisreductie. De clubs moeten daarover zelf met hun spelers een akkoord bereiken.

Inmiddels is ruim de helft van de achttien eredivisieclubs daarin geslaagd. PSV, Sparta Rotterdam, Heracles Almelo, FC Groningen, VVV-Venlo, FC Twente, PEC Zwolle, FC Utrecht en sc Heerenveen lukte dat ook al.

De vakbonden hebben voor de salarisreductie een progressieve staffel afgesproken, van 2,5 tot maximaal 20 procent. Feyenoord heeft de onderste staffel gematigd en aan de bovenkant juist een trede toegevoegd. „Hierdoor worden de laagste salarissen net iets minder gekort, maar leveren werknemers met de hoogste salarissen over een deel van hun inkomen juist nog eens extra in”, zegt algemeen directeur Mark Koevermans. „Zo dragen de sterkste schouders nog nadrukkelijker de zwaarste lasten.”

Feyenoord praat nog met de ondernemingsraad over het beperken van de personeelskosten van alle overige medewerkers. De Rotterdammers hopen daarmee banenverlies zoveel mogelijk te beperken. Woensdag start de verkoop van seizoenkaarten voor 2020-2021.