Sport/Voetbal
726843055
Voetbal

Spits op vierde plek topscorerslijst Ajax aller tijden

Oud-voetbalinternational Henk Groot (84) overleden

Henk Groot

Henk Groot

Oud-voetballer Henk Groot is overleden. Hij overleed op 84-jarige leeftijd in een verzorgingshuis in Zaandam.

Henk Groot

Henk Groot

Groot droeg zowel het shirt van Ajax als Feyenoord. In totaal werd hij 5 keer landskampioen (vier keer met Ajax) en pakte hij drie keer de KNVB-beker (2 keer met Ajax). Groot kwam 39 keer uit voor het Nederlands elftal. Daarin maakte hij 12 doelpunten.

Tussen 1959 en 1970 speelde hij 305 officiële duels voor Ajax en maakte daarin liefst 207 doelpunten. Alleen Sjaak Swart, Johan Cruijff en Piet van Reenen scoorden vaker voor Ajax. Groot heeft nog steeds een uniek record in handen bij Ajax. In het seizoen 1960/61 was hij goed voor 41 competitiedoelpunten, een ongeëvenaard record bij de Amsterdammers.

Groot, afkomstig uit Zaandijk, kwam in 1959 bij Ajax. In 1963 stapte hij over naar Feyenoord om twee jaar later terug te keren in Amsterdam, waar hij een routinier was in een team met onder meer de jonge Cruijff. Een knieblessure zorgde in 1969 voor een plotseling einde van zijn voetballoopbaan. Eerder dat jaar had hij nog meegedaan in de eerste Europa Cup 1-finale van de Amsterdammers. In Madrid was AC Milan destijds met 4-1 te sterk.

Zelf zei Groot over zijn tijd bij Ajax. „Het was mooi. Ik heb met twee generaties gevoetbald. Eerst nog met de oude generatie met Wim Anderiesen jr., Ger van Mourik en Jan van Drecht. Daarna heb ik met de nieuwe lichting gespeeld: Johan Cruijff, Wim Suurbier, Barry Hulshoff. Ik ben misschien niet zo’n Ajacied als Sjakie Swart is, maar ze moeten niets over de club zeggen!”

Het overlijden van Henk Groot is hard aangekomen bij Louis van Gaal. „Dat nieuws heeft me getroffen”, laat de bondscoach van het Nederlands elftal via de KNVB weten. „Onvermijdelijk gaan mijn gedachten dan terug in de tijd. Toen ik jong was, was hij echt mijn idool.” Eerder zei Van Gaal al: „Groot scoorde vaak met zijn hoofd. Ik dacht ’dat kan ik ook’, maar ik kon het niet.”

„Het mooie is dat hij me in feite naar Ajax heeft gehaald”, vertelt Van Gaal. „Toen ik bij RKSV De Meer speelde was Henk scout van Ajax. Hij zorgde voor een klein contract, waardoor ik voor het B-team van Ajax kon spelen. Toen ik later trainer in Amsterdam werd heeft hij als scout ook nog deel uitgemaakt van mijn staf. Als voetballer zie ik parallellen met Johan Cruijff, met wie hij ook nog samenspeelde. Beiden hadden zij een groot aandeel in de landstitels van zowel Ajax als Feyenoord.”