Sport/Voetbal
7306
Voetbal

'Vooral in manenvoetbal was en is homoseksualiteit groot taboe'

Van Praag: 'Geschokt door persoonlijke verhalen'

Michael van Praag

Michael van Praag

,,Dit is een historisch moment”, zei KNVB-voorzitter Michael van Praag. Tien nationale Europese voetbalbonden waren evenals de UEFA in de ArenA aanwezig bij de ondertekening van The European Diversity Statement. Met de ondertekening van deze intentieverklaring, een initiatief van Heroes of Football, maken zij zich sterk om te komen tot Europese samenwerking voor volledige acceptatie van homoseksualiteit binnen het voetbal. Nog eens acht andere Europese voetbalbonden hebben aangegeven het project te steunen. ,,We moeten de ongelofelijke kracht van voetbal gebruiken om iedere seksualiteit te respecteren”, zei de aanwezige Frans Timmermans, eerste Vice-President van de Europese Unie.

Michael van Praag

Michael van Praag

Van Praag vertelde over zijn intrinsieke motivatie om gelijkheid in het voetbal te bewerkstelligen: ,,Ik was geschokt door de persoonlijke verhalen die ik hoorde. Vooral in het mannenvoetbal was en is homoseksualiteit een groot taboe. Maar misschien nog erger: ook in het jeugdvoetbal durft lang niet iedereen écht zichzelf te zijn. Dat 50% van de homoseksuele jongeren weleens aan zelfmoord heeft gedacht, raakt mij diep. Dat mogen we als voetbalbonden niet accepteren en moeten we samen aanpakken. Samen met de John Blankenstein Foundation zijn we als KNVB workshops gaan geven bij amateurclubs, waar ook vertrouwenspersonen zijn aangesteld. Vervolgens klopten we aan bij de betaald voetbalclubs, maar de deur bleef dicht. Schande! Dat vertelde ik ze tijdens een meeting. De eerste club die me daarna benaderde, was Ajax, andere clubs volgden en zo worden ook bij die clubs trainers en spelers van een workshop voorzien. We moeten zorgen dat het klimaat zodanig wordt, dat iedereen zichzelf kan zijn in het voetbal en niet jarenlang daarover moet liegen.” 

Jesus Tomillero

Van Praag brak in toen de Spaanse scheidsrechter Jesus Tomillero zijn dramatische maar ook krachtige verhaal had gedaan. Sinds de 21-jarige Tomillero zijn geaardheid bekendmaakte, krijgt hij bijna dagelijks doodsbedreigingen. De Spaanse bond liet echter niets van zich horen, maar FC Barcelona nodigde de arbiter, die graag wil toetreden tot het professionele scheidsrechtersgilde, wel uit. ,,Vanwege de bedreigingen ben ik gestopt, maar ik wil niet opgeven en de strijd aangaan. Want ik hou van het scheidsrechtersvak. De Spaanse voetbalbond heeft echter geen plaats voor mij, hoe is dát in deze eeuw nog mogelijk?”

Van Praag nam het woord en reageerde met: ,,Op 12 december heb ik een vergadering met mijn Spaanse collega (Angel Maria Villar, red.), die tevens vice-voorzitter is van de UEFA, en ik ga hem dwingen hier iets aan te doen.” 

Missie voor tolerantie

Karin Blankenstein, voorzitter van de John Blankenstein Foundation, was emotioneel. Omdat haar broer als actief scheidsrechter open was over zijn seksuele geaardheid en de missie voor tolerantie in het voetbal begon. ,,Er stoppen nog steeds voetballers omwille van hun seksualiteit. Daarom hebben we Heroes of Football opgericht. Om van voetbal een plek te maken waar iedereen zich thuis voelt, waar iedereen gezien mag worden én waar je altijd deel bent van het team. Het is tijd om van diversiteit en inclusiviteit jouw eigen project te maken.” 

'Er is haast geboden'

Frans Timmermans: ,,Uit de kast komen is een persoonlijke keuze, maar het is onverdraaglijk dat sommigen het niet durven, enkel en alleen vanwege de voetbalcultuur. Juist nu hebben we helden nodig, die durven uit te komen voor wie ze zijn. En er is haast geboden, het voetbal loopt achter op de rest van de wereld. Het voetbal heeft mij als bondgenoot om dit probleem aan te pakken, het is onze gezamenlijke plicht. Dit gaat om menselijke waarden.”

Arnold Smit, voormalig doelman van FC Volendam, kwam na zijn kortstondige betaald voetballoopbaan uit de kast en is momenteel vertrouwenspersoon bij voetballersvakbond VVCS. ,,De vraag is enerzijds of het betaalde voetbal klaar is voor de outcoming van een speler. Maar je kunt de vraag ook omdraaien: is de eerste voetballer met homoseksuele geaardheid klaar voor om uit de kast te komen? Ik denk van wel. Dat gaat sneller dan we denken gebeuren.”