Sport/Tennis
730808769
Tennis

Novak Djokovic pas zondag voor federale rechter Australië

Novak Djokovic

Novak Djokovic

MELBOURNE - Novak Djokovic hoort waarschijnlijk pas zondag of hij in Australië mag blijven. Op die dag behandelt het federale gerechtshof het beroep van de Servische tennisser tegen het intrekken van zijn visum. De Australian Open, het grandslamtoernooi dat Djokovic al negen keer won, begint maandag.

Novak Djokovic

Novak Djokovic

Djokovic kreeg vrijdag te horen dat hij alsnog het land uit moet omdat hij niet is gevaccineerd tegen het coronavirus en omdat hij onjuiste gegevens heeft verstrekt over waar hij was en wat hij gedaan heeft terwijl hij positief was getest op het virus. Minister Alex Hawke van Immigratie maakte gebruik van zijn bevoegdheid om het visum van de nummer 1 van de wereld in te trekken.

Dat gebeurde enkele dagen nadat een rechter in Melbourne had besloten de medische vrijstelling van de Serviër goed te keuren en hem vrij te laten uit het detentiecentrum waar de tennisser verplicht moest blijven na zijn aankomst in Australië. Djokovic wil graag meedoen in Melbourne en aast op zijn tiende titel in de Australian Open.

Djokovic heeft nog de mogelijkheid gekregen in beroep te gaan tegen de intrekking van zijn visum. De 34-jarige tennisser zal vanaf zaterdagochtend wel weer in detentie moeten verblijven. Hij wordt om 08.00 uur verwacht zich te melden. De zaak wordt later op zaterdagochtend Australische tijd vervolgd. Djokovic wordt om 10.15 uur plaatselijke tijd gehoord door de federale rechtbank. De regering heeft ermee ingestemd dat de 20-voudig grandslamkampioen het land niet uit wordt gezet voordat de hoorzitting afgelopen is.

De Servische president Aleksandar Vucic haalde opnieuw hard uit naar de Australische autoriteitenn. „Waarom mishandelen jullie hem, waarom reageren jullie het niet alleen op hem af, maar ook op zijn familie en de hele natie?” fulmineerde Vucic op sociale media. Eerder noemde Vucic de pogingen om de ongevaccineerde Djokovic Australië niet binnen te laten een „politieke heksenjacht.”

De Servische president is vooral boos op Hawke. „Als je Novak Djokovic wilde verbieden om zijn tiende trofee in Melbourne te winnen, waarom heb je hem dan niet onmiddellijk teruggestuurd? Waarom heb je hem niet gezegd dat het onmogelijk is om een visum te krijgen?”, voegde Vucic toe op Instagram. „Novak, we staan achter je!”