73124
Wielrennen

Stressen in Tirreno voor Dumoulin

'Het lijkt wel de Tour de France'

Tom Dumoulin tekent de startlijst.

Tom Dumoulin tekent de startlijst.

„Jongens, dit is evenveel stressen als in de Tour de France”, roept Tom Dumoulin voorbij de streep van de derde rit van de Tirreno. De hele dag is het alarmfase één in het peloton. „Dit is zeker geen voorbereidingskoersje. Het is gewoon elke dag knallen. Iedereen wil hier winnen”, benadrukt Dumoulin.

Tom Dumoulin tekent de startlijst.

Tom Dumoulin tekent de startlijst.

Tot zo’n tien jaar geleden werd er in de Corsa dei due Mari meer gesproken over Milaan-Sanremo dan over de dagelijkse beslommeringen in deze Italiaanse rittenkoers. Het steeds belangrijker worden van de WorldTour, de alsmaar grotere commerciële druk en huidige parcoursen die op het lijf van de echte klassementsrenners zijn geschreven, zorgen voor meer stress in het peloton.

„Zeker wanneer er zoals vandaag wind staat, is het een gekkenhuis”, vervolgt Dumoulin. „Alle ploegen hebben dan het parcours tot in de kleinste details op Google Maps bestudeerd. Richting de keerpunten en de open plekken wil iedereen in het voorste deel van het peloton rijden. Dan moet je vechten om te overleven.”

Voor Dumoulin is het belangrijkste dat hij geen tijdverlies oploopt. „Dit is niet zomaar een test richting de Giro d’Italia, ik wil hier in het klassement presteren." Maar Team Sunweb reed een teleurstellende ploegentijdrit en verloor bijna een minuut. Aan het podium in San Benedetto del Tronto denkt de Limburger niet meer. „Normaal is dat niet meer reëel. Ik ga die achterstand niet op een aankomst bergop op die mannen goed maken en de tijdrit is té kort om grote verschillen te realiseren. Toch blijf ik voor het klassement gaan. Ik leer hier altijd iets voor de Giro. Dan is het maar zesde in plaats van derde. Al zal ik daar niet echt tevreden mee zijn.”