Nieuws/Sport
73129
Sport

EXCLUSIEF - Rinus Israël viert 75e verjaardag

'Ook de Cruijffs en Keizers waren bang voor me'

Rinus Israël haalt Johan Cruijff neer met een tackle.

Rinus Israël haalt Johan Cruijff neer met een tackle.

Terwijl Nederland behoudens Arjen Robben niets meer in te brengen heeft in de knock-outfase van de Champions League, viert de Feyenoorder die in 1970 als eerste Nederlander de Europa Cup I de lucht in mocht steken op 19 maart zijn 75e verjaardag. Marinus David Israël, roepnaam Rinus, bijnaam IJzeren Rinus, scoorde eveneens als eerste Nederlander ooit in de finale van de Europa Cup voor landskampioenen in datzelfde jaar namens Feyenoord tegen Celtic. 

Rinus Israël haalt Johan Cruijff neer met een tackle.

Rinus Israël haalt Johan Cruijff neer met een tackle.

Later deze week verschijnt het boek IJzeren Rinus. De hoofdpersoon, Amsterdammer van geboorte, is uitgenodigd voor de presentatie in de Rotterdamse Kuip, waar hij grote successen vierde als onpasseerbare en meedogenloze verdediger, die er niet voor terugdeinsde om iemand hard te vloeren.

„Voor neerschoppen liep ik niet weg. Ik had nu eenmaal moeite om mijn tegenstander zomaar voorbij te laten lopen. Mijn collega Theo Laseroms – hij is al gestorven – was nog een graadje erger. Hij zou je een doodschop verkopen. Van ons samen waren ze best bang, die aanvallers toen. Ook de Cruijffs en Keizers.”

Pindanootjes

Toen Jan Veenstra van Go Ahead Eagles tegen Feyenoord eens wat tanden verloor in een duel met IJzeren Rinus en Theo ’De Tank’ Laseroms boog Israël zich als een bezorgde nachtzuster over de groggy Veenstra heen. ’Even op je tanden bijten Jantje’. Israël wil zich bijna verontschuldigen voor dat gedrag, maar kan ook een grijns niet onderdrukken.

„Was toch wel sneu voor die jongen. Later bezochten Laseroms en ik hem nog in het ziekenhuis. Hadden we een grote zak met pindanootjes meegenomen. Nee, ik weet niet meer of hij daar om kon lachen.” 

Lees HIER het gehele exclusieve interview met Rinus Israël dat zaterdag in TELESPORT staat.