73172
Schaatsen

Verbij zakt naar derde plaats in eindklassement

Nuis overtuigend naar titelprolongatie

Kjeld Nuis.

Kjeld Nuis.

Kjeld Nuis heeft zaterdag bij de wereldbeker schaatsen in Stavanger de titel op de 1000 meter geprolongeerd. De wereldkampioen op deze afstand won in Noorwegen ook de laatste race. Hij zegevierde in een tijd van 1.08,76. Voor de oppermachtige Nuis was het op deze afstand zijn vijfde overwinning op rij in het wereldbekercircuit.

Kjeld Nuis.

Kjeld Nuis.

Kai Verbij, Europees en wereldkampioen op de sprintvierkamp, kwam er in de laatste rit tegen Nuis niet aan te pas. Hij reed de elfde tijd (1.10,05). Verbij zakte daardoor in de eindstand van de wereldbeker van de tweede naar de derde plaats (394 punten). De Canadees Vincent De Haitre, die zaterdag als tweede eindigde in 1.09,28, steeg naar de tweede plek met 440 punten.

Nuis eindigde met vijf opeenvolgende overwinningen glorieus op 550 punten. Hij verdiende met zijn titelprolongatie ruim 14.000 euro, plus nog dik 1400 euro voor de ritzege. De prijzenpakker van Team LottoNL-Jumbo verstevigde tevens de leiding in stand van de algemene wereldbeker (Grand World Cup). Die trofee, goed voor een winstpremie van 20.000 dollar (ruim 18.000 euro), won hij vorig jaar ook al.

Nuis maakt zondag eveneens nog kans op de eindzege in het klassement van de 1500 meter. Hij moet een achterstand van 35 punten goedmaken op titelhouder Denis Joeskov uit Rusland. De twee rivalen rijden in de zesde en laatste rit tegen elkaar. Nuis is sinds vorige maand ook wereldkampioen op de schaatsmijl.

'Een beetje teleurgesteld'

"Het smaakt me lekker", sprak hij lachend bij de NOS. "De eerste van de twee is binnen", doelde Nuis op de afsluitende 1500 meter die zondag wordt verreden. Ook op die afstand kan de Zuid-Hollander het wereldklassement winnend afsluiten, waarmee hij dan ook de algemene wereldbeker (goed voor een winstpremie van ruim 18.000 euro) prolongeert.

"Over mijn winnende tijd was ik een beetje teleurgesteld", bekende Nuis, die zegevierde in 1.08,76. "Ik wist dat de omstandigheden hier niet tot al te rappe tijden zouden leiden, maar ik dacht toch wel dat ik onder de 1.08,50 had kunnen duiken. Dat zat er echter niet in. Met een halve seconde voorsprong op nummer twee mag ik toch tevreden zijn. Dan kijken we daar maar naar."