73184
Wielrennen

Quintana is Nederlanders de baas in Tirreno

Het peloton in de Tirreno

Het peloton in de Tirreno

Nairo Quintana heeft in de vierde etappe van Tirreno-Adriatico laten zien wie de baas is. De Colombiaan won de etappe én greep de leiding in het algemeen klassement. Het spel barstte los op de 16,1 kilometer lange slotbeklimming Monte Terminillo.

Het peloton in de Tirreno

Het peloton in de Tirreno

Vroeg in de etappe ontstond een kopgroep met Davide Ballerini (Giocattoli), Mirco Maestri (Bardiani), Alan Marangoni (Vini Fantini), Matvey Mamykin (Katjoesja), Romain Gioux (Novo Nordisk) en Marko Kump (Abu Dhabi). De zes kregen een voorsprong van meer dan tien minuten voor het peloton op gang kwam. Met name de BMC-knechten van Tejay van Garderen maakten tempo. 

Het profiel van de vierde etappe van de Tirreno Adriatico.

Het profiel van de vierde etappe van de Tirreno Adriatico.

Met nog een kilometer of 40 te gaan voerden de Sunweb-ploeggenoten van Tom Dumoulin het tempo nog wat verder op en voorsprong van de koplopers liep terug naar een minuut of drie.

Op de slotklim was het snel gedaan met alle koplopers en lieten onder meer Maurits Lammertink, Robert Gesink en Tom Dumoulin zich van voren zien. Lammertink demarreerde en bepaalde vervolgens het tempo in de kopgroep met Katusha-ploeggenoot Spilak, Kwiatkowski, Kreuziger en Castroviejo. Simon Spilak bleek de sterkste en was op 5 kilometer van de streep alleen over.

De Nederlanders moesten in de achtervolging hun concurrenten ondertussen laten gaan. Nairo Quintana bleek voor niemand te houden en de Colombiaanse Vuelta-winnaar stak als eerste ook Spilak voorbij.

Nairo Quintana

Nairo Quintana

Quintana won voor Thomas. Dumoulin was op de zesde plek de beste Nederlander, ook Mollema kwam nog binnen een minuut binnen. Dumoulin is ook de nummer zes in het algemeen klassement.