73189
Schaatsen

Verbij na 11e plek: 'Ik voelde me leeg, machteloos' 

Kai Verbij

Kai Verbij

Met een zilveren medaille op de 500 meter (35.01) bij de World Cup in Stavanger kon Kai Verbij wel leven. Maar een elfde plek (1.10,05) op de kilometer? “Dat is gewoon echt dramatisch”, aldus de wereldkampioen sprint, die Kjeld Nuis eerste zag worden op die afstand (1.08,76).

Kai Verbij

Kai Verbij

Met welk gevoel sta je hier nu?

“Een heel zuur gevoel. Het was zó slecht dat ik het niet eens meer hoef terug te kijken. Ik weet niet wat het is. Ik voelde me gewoon leeg, machteloos. Normaal gesproken is de 1000 meter mijn beste afstand, maar nu leek het echt nergens op.”

Het lag niet aan een gebrek aan motivatie?

“Nee, zeker niet. Ik wilde deze laatste 1000 meter van het seizoen goed afsluiten en ben echt tot het gaatje gegaan. Maar het kwam er even niet uit.”

Je hebt dit seizoen de Europese en wereldtitel sprint gewonnen. Zo’n World Cup-wedstrijd kan je seizoen niet meer maken of breken, toch?

,,Nou, ik zeg altijd: je bent zo goed als je laatste wedstrijd. Dit moet ik wel even goed maken. Los hiervan heb ik inderdaad een topseizoen gedraaid, maar ik had het graag anders zien eindigen.”

Je rijdt zondag in Stavanger nog een 500 meter en Team Sprint en dan zit je seizoen erop. Wat staat er de komende weken op je programma?

,,Volgende week heb ik veel verplichtingen en rijd ik nog de Zilveren Bal in Leeuwarden. Daarna vlieg ik voor twee weken naar Japan, samen met teamgenoot Thomas Krol. We gaan eerst naar het zuiden, daarna richting Tokio en tot slot breng ik nog een bezoek aan m’n familie. Een leuk reisje dus, al heb ik dat na deze race niet echt verdiend…”