73191
Schaatsen

Oppermachtige Kodaira: ‘Geen stamppot, maar rijst’

Nao Kodaira

Nao Kodaira

Zondag wordt bij de World Cup-finale in Stavanger nog de tweede 500 meter verreden, maar wat er daar ook gebeurt: Nao Kodaira is al verzekerd van de wereldbeker op die afstand. De 30-jarige Japanse, die tot vorig jaar in Nederland trainde onder Marianne Timmer en Gianni Romme, is dit seizoen onverslaanbaar op de 500 meter.  

Nao Kodaira

Nao Kodaira

“Het winnen van titels went nog steeds niet hoor”, vertelt de sprintkoningin in gebrekkig Nederlands, vlak nadat ze bij haar eerste 500 meter in Noorwegen een baanrecord liet noteren (37.14). “Het is tot dusver een ongelooflijk seizoen voor mij. Goud bij de WK afstanden, goud bij de WK sprint en nu de wereldbeker. Geweldig. Maar ik moet nog een dagje gefocust blijven, hè. Ik wil mijn tweede 500 meter in Stavanger nóg beter rijden dan de eerste. Je moet hongerig blijven.”

De keuze om vorig jaar Nederland te verlaten en terug te gaan naar haar geboorteland is een geweldige keuze geweest. Kodaira: “Dat kun je wel zeggen. Al denk ik nog wel vaak terug aan Heerenveen. Aan Thialf, aan de leuke mensen daar. Alleen het eten in Nederland, zoals stamppot en broodjes, werkte niet goed voor mij. Ik eet nu bijna elke dag rijst. Dat is het beste voor mijn lichaam. Dat is dit seizoen wel gebleken." 

Ze besluit: "Op naar het olympisch jaar!”