73205
Schaatsen

Bergsma stelt eindzege veilig in Stavanger

Jorrit Bergsma.

Jorrit Bergsma.

Jorrit Bergsma heeft zaterdag in Stavanger de wereldbeker op de lange afstanden veroverd. De Friese schaatser schreef de afsluitende 5000 meter op zijn naam. Hij zegevierde in een tijd van 6.17,74. Daarmee stelde hij de eindzege in het gecombineerde wereldbekerklassement over de 5000 en 10.000 meter veilig.

Jorrit Bergsma.

Jorrit Bergsma.

Bergsma had eerder op de dag al met het Nederlandse team de wereldbeker op de ploegachtervolging geprolongeerd. Ted-Jan Bloemen, die sinds 2014 voor Canada uitkomt, reed op de 5000 meter de tweede tijd (6.18,46). Erik Jan Kooiman pakte brons met 6.19,07.

Patrick Roest reed de vierde tijd (6.20,25). Hij debuteerde vorig weekeinde bij het WK allround in Hamar met zilver. Roest moest in de eindstand alleen voorrang verlenen aan de superieure Sven Kramer. De Friese grootmeester besloot zijn seizoen te beëindigen na zijn negende wereldtitel.

Kramer had naar eigen zeggen weinig meer te winnen bij de wereldbekerfinale. Hij meldde zich eerder dit seizoen al af voor de wereldbekers in Astana, Heerenveen en Berlijn. Daardoor speelde Kramer in de diverse klassementen tijdens de finale in Stavanger geen rol van betekenis meer.

Voor Bergsma was het zijn vierde eindzege in het wereldbekerklassement. Hij won in dit circuit voor de negende keer de 5000 meter. Douwe de Vries, die evenals Bergsma eerder op de dag op de ploegachtervolging succesvol was, eindigde op de achtste plaats met een tijd van 6.26,17.