73259
Schaatsen

Knegt grapt na goud: 'Kramer wint de 500 meter niet'

Sjinkie Knegt geniet op het podium.

Sjinkie Knegt geniet op het podium.

Shorttracker Sjinkie Knegt pakte in Ahoy de wereldtitel op de 500 meter, maar toonde zich desondanks na afloop zelfkritisch. 

Sjinkie Knegt geniet op het podium.

Sjinkie Knegt geniet op het podium.

"Ik kwam op kop, maar ging te langzaam. Dat kan gebeuren, natuurlijk, maar ik had wat harder moeten rijden", zei de nummer één van het algemeen klassement. "Daardoor kwam die Koreaan (Seo Yi-ra) erlangs. Maar misschien heeft mij dat ook wel getriggerd en het laatste zetje gegeven. Ik jaag liever dan dat ik op kop rijd. Daarna kon ik jagen."

Knegt heeft als specialiteit normaal gesproken de 1500 meter, maar kent eigenlijk geen zwakke afstand. "Voor een shorttracker ben ik heel allround. Ik weet niet of ik de Sven Kramer van het shorttrack ben. Die wint de 500 meter niet op een EK of een WK", grapte de Fries. 

Op de 1500 meter kwam Knegt eerder op de dag niet verder dan plek vijf. "Op een gegeven moment waren er nog maar drie rondes te gaan en koos ik ervoor om binnendoor te gaan. Maar ik reed me helemaal stil op die Hongaar. Uiteindelijk kwam ik er wel langs. In de laatste bocht was mijn actie gewoon niet slim. Ik dacht ik binnendoor kon, maar dat ging helemaal niet. Ik probeerde hem een beetje te sparen. Daardoor kon ik niks meer doen bij de finish." 

Met de 1000 meter en de superfinale nog voor de boeg beseft Knegt dat de kans op zijn tweede wereldtitel allround aanzienlijk is. "Ook op de 1000 kan ik goed meedoen. Dat zal een belangrijke afstand worden. Een gewonnen afstand is een goede basis voor de wereldtitel allround. Met één titel op zak kun je winnen.’’