Sport/Voetbal
733173793
Voetbal

Chelsea walgt van racistische bejegeningen en roept op tot actie

Reece James in actie namens Chelsea.

Reece James in actie namens Chelsea.

Chelsea heeft socialmediaplatformen en de autoriteiten opgeroepen om harder, beter en sneller op te treden tegen haat en discriminatie.

Reece James in actie namens Chelsea.

Reece James in actie namens Chelsea.

De Engelse voetbalclub doet dit naar aanleiding van racistische berichten die verdediger Reece James vrijdag via Instagram kreeg. „Er moet iets veranderen en wel nú”, aldus Chelsea in een verklaring, waar een zwarte afbeelding bij staat met daarin het logo van de club.

De 21-jarige James liet via Instagram Stories zien wat voor berichten hij allemaal krijgt. „Er moet iets veranderen!”, schreef de Engelse international er bij. Hij kreeg direct bijval van zijn club.

„Iedereen bij Chelsea walgt van de racistische bejegeningen die Reece vrijdagavond via social media ontving. De club vindt racisme en alle vormen van discriminerend gedrag volkomen onaanvaardbaar. In de sport en in de hele maatschappij moeten we een social media-omgeving creëren waarin hatelijke en discriminerende acties net zo onaanvaardbaar zijn als op straat. We sporen de aanbieders van social media en regelgevende autoriteiten aan om krachtigere, effectievere en urgentere maatregelen te nemen tegen dit verachtelijke gedrag.”

Eerder in de week werden spelers van Manchester United al racistisch bejegend via sociale media. De Engelse topclub sprak van „anonieme, hersenloze idioten” in een verklaring. „We veroordelen het volkomen en het is bemoedigend om te zien dat andere fans op sociale media dit ook veroordelen.”

Ondertussen heeft de Britse politie ook een 49-jarige man gearresteerd die Romaine Sawyers racistische bejegend zou hebben. De middenvelder van West Bromwich Albion kreeg meerdere verwensingen in zijn richting tijdens de 0-5 nederlaag tegen Manchester City.