Sport/Voetbal
734194584
Voetbal

Davids: ’Racisme zit diepgeworteld’

Edgar Davids met Wesley Sneijder in 2003

Edgar Davids met Wesley Sneijder in 2003

AMSTERDAM - In een lang relaas op Instagram heeft Edgar Davids van zich laten horen over het onderwerp racisme, dat deze week veelbesproken is na de gebeurtenissen zondag bij de voetbalwedstrijd tussen FC Den Bosch en Excelsior.

Edgar Davids met Wesley Sneijder in 2003

Edgar Davids met Wesley Sneijder in 2003

„De discussie of Nederland wel of geen racistisch land is, is inmiddels niet meer relevant”, schrijft de ex-voetballer bij een oude foto uit 2003, waarop Davids samen met Wesley Sneijder een doelpunt viert. „Dat racisme diepgeworteld is in ons mooie land is een gegeven. Het is daarom nu niet meer de tijd om ons af te vragen of dat zo is, maar het is nu tijd om ons te richten op oplossingen.”

De 46-jarige Davids, geboren in Suriname, speelde 74 interlands voor het Nederlands elftal. De oud-Ajacied, die nog maar zelden in de publiciteit treedt, plaatste donderdagochtend vroeg een statement op Instagram. Het bericht is al ruim 20.000 keer geliket.

„Ik heb met ziel en zaligheid voor en met het Nederlands elftal gestreden, omdat Nederland ook mijn land is”, aldus Davids. „Helaas kunnen we inmiddels niet anders dan vaststellen dat het bestaan van racisme ook in Nederland een feit is. Dit was al zo, ver voor mijn voetbalcarrière, gedurende, en helaas anno 2019 nog steeds.”

Davids pleit voor verbinding in plaats van polarisatie, wat volgens hem aan de orde van de dag is. „De boodschap van verbinding is niet hip meer, terwijl daar juist een enorme behoefte aan bestaat. We worden al dan niet bewust tegen elkaar opgezet.” Een concrete oplossing heeft de oud-voetballer niet, wel roept hij op „onze diverse samenleving” te omarmen. „Een eerste stap is om te erkennen dat sommige tradities niet meer van deze tijd zijn want net als Zwarte Piet, is racisme helaas een traditie.”