Sport/Voetbal
738145215
Voetbal

Ten Hag is op stoom en verslaat mét Antony ook koploper Arsenal

Antony knuffelt Tyrell Malacia

Antony knuffelt Tyrell Malacia

AMSTERDAM - Erik ten Hag heeft met Manchester United ook de kraker tegen Arsenal in zijn voordeel beslist: 3-1. De Nederlandse coach diende de koploper van de Premier League de eerste nederlaag toe en pushte zijn eigen ploeg de top-5 in. Ten Hag heeft de zege mede te danken aan zijn grote aankoop Antony, die de 1-0 voor zijn rekening nam.

Antony knuffelt Tyrell Malacia

Antony knuffelt Tyrell Malacia

Niks mis met het zelfvertrouwen van Antony, sprak de commentator van de BBC op slag van rust, toen de man van 100 miljoen van gigantische afstand dacht een baldadige lob te kunnen doen over doelman Aaron Ramsdale van Arsenal. De voormalige Ajacied moest er zelf een beetje om lachen en het publiek op Old Trafford deed dat ook.

Druk

Het droeg bij aan zijn populariteit bij het eerste optreden, luttele dagen na het afronden van de meest besproken transfer in jaren bij Ajax. Antony werd door Erik ten Hag meteen in de basis gezet en leverde ondanks de druk die er op zijn schouders rustte, meteen. Zo’n 35 minuten na zijn officiële start in de Premier League had hij de bal al in het net liggen achter Ramsdale, toen de Zuid-Amerikaan een fraaie aanval van de thuisclub afrondde met een krullend schot om de keeper heen.

Antony sprintte naar de hoek van het veld, keek het publiek aan en kuste het logo van het rode United-shirt. Alsof hij wilde zeggen: ’Ik wilde zo graag naar jullie club komen en hier doe ik het voor…’ Behalve de 75.000 toeschouwers en zijn trainer Erik ten Hag, stond er nóg iemand op om luid voor hem te applaudisseren. Niemand minder dan Cristiano Ronaldo, die andermaal genoegen moest nemen met een plek op de reservebank maar die vanwege de Portugese taal de afgelopen dagen uitgebreid kon kennismaken met Antony en hem ook wilde leren kennen.

Gelet op het enthousiasme van Ronaldo moeten de eerste dagen met Antony prima zijn verlopen en zal het ook Ten Hag goed doen dat Ronaldo zo warm is richting een nieuwe ploeggenoot die meteen populair is bij de aanhang van United. Ronaldo was ook de man die Antony na een uur mocht vervangen. Meteen 90 minuten was nog wat te veel gevraagd van Antony bij zijn eerste wedstrijd. Bovendien was het in de tweede helft meer verdedigen dan aanvallen wat United deed.

Zware middag Malacia

De Londense ploeg van Mikel Arteta en de Nederlander Albert Stuivenberg (assistent) had na rust een stevige grip op de ploeg van Ten Hag en luttele minuten na het vertrek van Antony maakte Arsenal gelijk via Bukayo Saka. Die bezorgde Tyrell Malacia al even een heel zware middag, maar aan het tegendoelpunt kon de ex-Feyenoorder niets doen.

Net op het moment dat de fans van Manchester United vreesden dat Arsenal een flinke tik zou gaan uitdelen, zorgde Christian Eriksen met een prima actie een prachtige counter in. Eriksen bediende Bruno Fernandes en die zette op zijn beurt Marcus Rashford voor de keeper: 2-1.

Vanaf dat moment was Arsenal de weg even kwijt en groeide het zelfvertrouwen weer bij de thuisclub. Ronaldo en Rashford kregen prachtige kansen om de voorsprong te vergroten, maar Ramsdale hield zijn ploeg in de race. Totdat Eriksen – het is een zegen om zo’n creatieve speler in de ploeg te hebben – Rashford ook in staat stelde om de 3-1 binnen te schieten.

Ten Hag te spreken

Ten Hag was na afloop te spreken over de samenwerking tussen Antony en Rashford: „Ze speelden allebei geweldig, er ging continu dreiging van ze uit”, aldus Ten Hag, die de laatste vier competitieduels met Manchester United won. „We hebben een ongelooflijk sterke voorhoede, met creativiteit en snelheid. Dit was pas de eerste keer dat ze samenspeelden en ik vond dit optreden geweldig om te zien.”

Ten Hag vond de openingsfase van zijn elftal indrukwekkend. „Dit waren denk ik de beste tien minuten van het seizoen. We hebben daarnaast weer een goede spirit getoond en laten zien met tegenslagen om te kunnen gaan”, oordeelde de voormalig coach van Ajax over de gelijkmaker. „We zijn er qua mentaliteit echt op vooruit gegaan. We hebben de juiste karakters binnen de ploeg, het komt nu aan op nog betere samenwerking. We spelen niet zo lang samen als de spelers van Arsenal doen. Als we straks beter worden in balbezit, kunnen we een wedstrijd meer gaan dicteren.”

Bekijk hier de uitslagen, stand en het programma in de Premier League