Sport/Olympische Spelen
741740869
Olympische Spelen

Koningspaar blij met eerste paralympisch goud van TeamNL

Vreugde bij Tristan Bangma en Patrick Bos.

Vreugde bij Tristan Bangma en Patrick Bos.

Tokio - Het eerste goud voor Nederland op de Paralympische Spelen is binnen. Net zoals op de Olympische Spelen een paar weken geleden blijkt de wielerbaan TeamNL goed gezind. Baanwielrenner Tristan Bangma toonde zich daar de sterkste op de achtervolging.

Vreugde bij Tristan Bangma en Patrick Bos.

Vreugde bij Tristan Bangma en Patrick Bos.

Samen met zijn piloot Patrick Bos imponeerde Bangma, die blind is, op het vier kilometer lange onderdeel. In de kwalificaties werd er al een wereldrecord van 3.59,470 bijeen gereden. Het was daarmee het eerste duo ooit dat onder de vier minuten (60 kilometer per uur gemiddeld) dook. Ze waren bovendien drie seconden sneller dan de nummer twee.

In de finale moest Bangma afrekenen met het Britse duo Stephen Bate/Adam Duggleby. Bate werd in Rio de Janeiro nog olympisch kampioen, maar moest nu het hoofd buigen. Bate en zijn piloot werden zelfs gedubbeld door Bangma en Bos.

Het is voor Bangma de tweede keer dat hij een paralympische titel mag bijschrijven. Vijf jaar geleden was hij de beste op de achtervolging over één kilometer. Destijds was Teun Mulder zijn piloot.

Koningspaar blij met eerste paralympisch goud

Koning Willem-Alexander en koningin Máxima zijn enorm blij met de eerste Nederlandse gouden medaille op de Paralympische Spelen. Het paar feliciteert Bangma en Bos met de prestatie.

„Wat een geweldige start van de Paralympische Spelen voor #TeamNL! We feliciteren baanwielrenner Tristan Bangma en zijn piloot Patrick Bos met het behalen van de gouden medaille op de vier kilometer”, schrijven de koning en de koningin. „Sterk en overtuigend wisten ze de tegenstanders al te verslaan nog voor de afstand was afgerond. Een machtig schouwspel en een geweldige prestatie!”

Het andere Nederlandse duo op deze afstand kwam in Tokio niet aan een medaille. Vincent ter Schure en Timo Fransen eindigden op een vijfde plek, nadat zij de strijd om het brons op enkele tienden van een seconde hadden gemist. Bij de vrouwen kwamen Alyda Norbruis en Caroline Groot op de drie kilometer achtervolging eveneens niet op het podium terecht.

Veilig betalen
14 dagen bedenktijd
webshop logo
Meer van De Telegraaf Webshop
Veilig betalen
14 dagen bedenktijd
webshop logo
Meer van De Telegraaf Webshop