Sport/Schaatsen
742738712
Schaatsen

Oranje mannen bijten tanden stuk op Kulizhnikov op 1000 meter

Pavel Kulizhnikov

Pavel Kulizhnikov

SALT LAKE CITY - De Nederlandse schaatsers hebben op de 1000 meter tijdens de WK afstanden de tanden stukgebeten op de tijd van Pavel Kulizhnikov.

Pavel Kulizhnikov

Pavel Kulizhnikov

De Russische topsprinter zegevierde met een spetterend wereldrecord: 1.05,69. De glorieuze winnaar van de 500 meter, op vrijdag, nam het wereldrecord over van Kjeld Nuis en de wereldtitel van Kai Verbij.

Kjeld Nuis veroverde in 1.06,730 het zilver, voor Thomas Krol (1.06,749) leek het brons weggelegd. Maar dat werd de 27-jarige rijder uit Colmschate ontnomen. Hij werd gediskwalificeerd vanwege het hinderen van zijn tegenstander in de bocht, waardoor Laurent Dubreuil de derde plek kreeg. Kai Verbij (1.07,058) finishte daardoor als zesde.

Voor de 25-jarige Kulizhnikov was het zijn tweede wereldtitel op de 1000 meter. Het eerste WK-goud op deze afstand veroverde hij in 2016 en de Russische krachtpatser heeft nu in totaal vijf wereldtitels op zijn naam staan, naast ook nog drie wereldtitels op de sprintvierkamp.

Heerlijk gevoel

„Als eerste schaatser onder de 1.06, dat is een heerlijk gevoel”, liet Kulizhnikov bij de NOS weten. „Nuis en Krol waren er vorig seizoen al dichtbij, dus ik wist dat het haalbaar zou zijn. Wat mij betreft, is nu een tijd van 1.05,00 mogelijk.”

De indrukwekkende hegemonie van Kulizhnikov, vorig jaar nog maar zesde op de 1000 meter, is des te opmerkelijker gezien zijn forse valpartij op donderdag in de teamsprint. Daarbij blesseerde hij opnieuw zijn schouder, die toch al vrij snel uit de kom schiet. Met een volledig ingepakt gewricht was de Rus op de 500 en 1000 meter niettemin een klasse apart.

Adrenalinestoot

„Ik kon in de warming-up voor de 1000 meter niet eens proefstartje maken, zoveel pijn had ik”, gaf Kulizhnikov te kennen. „Ik maakte me daarom veel zorgen over hoe het in de race zou gaan. Dankzij een flinke adrenalinestoot en mijn tegenstander Ruslan Murashov kon ik er toch een heel mooie rit van maken Hij opende snel en reed een prima eerste ronde waarna ik het kon afmaken. Perfect.”