Sport/Tennis
742752014
Tennis

Australian Open: Tsitsipas slaat Nadal naar huis na 2-0 achterstand

Stefanos Tsitsipas

Stefanos Tsitsipas

MELBOURNE - Tennisser Rafael Nadal is gestrand op de Australian Open. In de kwartfinale werd zijn weg versperd door Stefanos Tsitsipas. De Spaanse nummer 2 van de plaatsingslijst pakte nog wel de eerste twee sets (6-3 6-2) maar de Griek knokte zich in een heerlijk tennisgevecht terug. Via 7-6 6-4 en 7-6 wist Tsitsipas de wedstrijd toch naar zich toe te trekken. In de halve eindstrijd speelt hij nu tegen Daniil Medvedev.

Stefanos Tsitsipas

Stefanos Tsitsipas

De 34-jarige Nadal had in Melbourne zijn 21e grandslamtitel kunnen veroveren, een record. De nummer 2 van de wereld blijft samen met Roger Federer op 20 titels staan. Novak Djokovic staat op 17.

„Ik ben sprakeloos en ik weet niet wat er is gebeurd. Ongelooflijk, ik heb alles gegeven. Ik begon heel nerveus, maar na de derde set lukte alles. Het is onbeschrijfelijk”, zei Tsitsipas na zijn zege.

Medvedev klopt Rublev

Eerder op de dag plaatste Medvedev zich al ten koste van zijn landgenoot Andrei Rublev voor de halve finale. In een eenzijdige partij werd het 7-5 6-3 6-2 voor de nummer 4 van de wereld. Medvedev strijdt in de halve eindstrijd nu tegen Tsitsipas.

Rublev liet halverwege de tweede set drie breakpoints onbenut en stond daarna direct zijn eigen opslaggame af. In het restant kwam de moegestreden mondiale nummer 8 er niet meer aan te pas. Na iets meer dan twee uur maakte Medvedev het af op zijn eerste wedstrijdpunt.

Daniil Medvedev

Daniil Medvedev

Niet fris

Direct na het wedstrijdpunt liet Medvedev zich behandelen aan kramp. Ook Rublev maakte in de slotfase geen frisse indruk, wat het niveau van de wedstrijd niet ten goede kwam.

„Ik ken hem al lang, dus ik weet hoe ik zijn harde slagen moet neutraliseren”, zei Medvedev over zijn landgenoot. „Ik ben erg blij hem in drie sets en zonder tiebreak te verslaan.” Eind vorig jaar verloor Medvedev in de kwartfinales van de US Open ook geen set tegen Rublev.

Om de finale te bereiken, moet Medvedev zien af te rekenen met Rafael Nadal of Stefanos Tsitsipas. Medvedev: „Ik ga straks lekker roomservice bestellen en televisie kijken. Wie het ook is, het wordt sowieso zwaar.” Medvedev was op de Australian Open nog nooit voorbij de vierde ronde gekomen.