Sport/Voetbal
743278884
Voetbal

Eindhovenaren bedwingen Rosenborg BK

Debutant Eran Zahavi leidt PSV naar groepsfase Europa League

Eran Zahavi bedankt een hogere macht.

Eran Zahavi bedankt een hogere macht.

PSV heeft zich in Noorwegen ovetuigend geplaatst voor het hoofdtoernooi van de Europa League De ploeg van trainer Roger Schmidt was donderdagavond een klasse beter dan Rosenborg BK: 0-2. De Israëlische aanvaller Eran Zahavi toonde bij zijn debuut direct zijn klasse.

Eran Zahavi bedankt een hogere macht.

Eran Zahavi bedankt een hogere macht.

De 33-jarige spits kreeg van Schmidt een basisplaats en beschaamde het vertrouwen niet. In de 19e minuut raakte Zahavi al de paal. Drie minuten later kopte hij knap raak. Zahavi werd fraai bediend door Oranje-international Donyell Malen en fleurde zijn debuut op met een doelpunt.

Zahavi kwam anderhalve week geleden over van Guangzhou R&F, de Chinese club van trainer Giovanni van Bronckhorst. Hij kwam echter nog niet in actie voor PSV, omdat hij nog niet speelgerechtigd was. „We weten dat Eran Zahavi kan scoren, daarom hebben we hem ook gehaald. Hij is een echte teamspeler, met een sterke geldingsdrang. Zijn ambitie brengt hij over op het team. We willen winnen en we willen doelpunten maken en hij doet er alles aan om het te laten gebeuren. Maar ook Donyell Malen heeft als aanvaller heel veel werk verricht voor de ploeg. De saamhorigheid was groot onderling”, zei Schmidt.

PSV op vier plekken gewijzigd

In vergelijking met de Eredivisie-wedstrijd tegen Heracles Almelo (1-1) waren er vier wijzigingen doorgevoerd bij PSV. Naast Zahavi hadden ook Olivier Boscagli, Ryan Thomas en Malen een basisplek. Nick Viergever, Bruma en Mohamed Ihattaren dienden in Noorwegen pas op de plaats te maken. Michal Sadilek zat niet tot de selectie.

PSV viert de openingsgoal in Noorwegen.

PSV viert de openingsgoal in Noorwegen.

In de tweede helft maakte PSV het karwei af. Na een uur spelen was het Cody Gakpo, die op aangeven van Zahavi voor de beslissende tweede treffer zorgde Met een mooi geplaatst schot krulde Gakpo raak. Het bleek de genadeklap. Schmidt was na de overwinning bij Rosenborg (0-2), goed voor een ticket voor de groepsfase van de Europa League, een meer dan tevreden man. „Het was een verdiende zege”, liet de Duitse trainer bij de NOS weten. „We hebben hiermee ons grote doel bereikt. Voor de club, voor de fans en natuurlijk voor de ploeg is het zeer verheugend dat we doorgaan in de Europa League.”

Volgens Schmidt lag er veel druk op PSV in Noorwegen. „Ik ben trots en blij dat de ploeg in staat was om hiermee goed om te gaan. We hebben als team sterk gefunctioneerd, zowel in defensief opzicht als in de omschakelmomenten naar de aanval. Rosenborg was als thuisspelende club zeer gemotiveerd. Daarom moesten wij in topvorm zijn, ook in tactisch opzicht. Ik weet hoe goed mijn ploeg kan spelen als de concentratie optimaal is. Nu is het zaak om de stijgende lijn vast te houden. Dit was in elk geval een grote stap in onze ontwikkeling.”

Nieuwe kans in groepsfase

Vorig seizoen trof PSV Rosenborg ook al in de Europa League, toen in de poulefase. In Noorwegen won PSV met 1-4. In Eindhoven eindigde de confrontatie in 1-1. De groepsfase overleefden de Eindhovenaren toen niet. Nu krijgt PSV daarin dus een nieuwe kans.

Door de overwinning van de Eindhovenaren begint het Europa League-seizoen met drie Nederlandse clubs in de groepsfase. AZ en Feyenoord waren daarvan eerder al verzekerd. Willem II begon de Europa League-voorrondes met een flinke zege op Niedercorn (0-5), maar werd vorige week thuis op duidelijke uitschakeling getrakteerd door het Schotse Rangers: 0-4.