Nieuws/Sport
745674474
Sport

App zorgt voor juichende fans en sfeer in lege sportstadions

Om sportwedstrijden zonder publiek sfeervoller te maken is in Japan een app ontwikkeld die het mogelijk maakt dat fans aanmoedigingen via hun telefoon door het stadion laten schallen.

Electronicaconcern Yamaha heeft de ’remote cheerer’ (op afstand aanmoediger) ontwikkeld die de keuze biedt om bijvoorbeeld applaus, clubliederen of andere yels te laten klinken. Ook boegeroep behoort tot de opties.

Inmiddels is het systeem getest in een leeg Ecopa-stadion in de Japanse provincie Shizuoka. Tussen de rijen lege stoeltjes werden 58 luidsprekers geplaatst. Het is zelfs mogelijk te kiezen aan welke kant van het speelveld het geluid klinkt, bijvoorbeeld achter het doel van de tegenstander.

De Japanse professionele honkbalcompetitie moet op 19 juli weer beginnen, de voetbalcompetitie in de J-League moet enkele weken later volgen. Toeschouwers zijn vanwege de coronacrisis vooralsnog niet welkom. De app maakt het ook mogelijk de eigen stem te laten weerklinken in het stadion. „Toen ik bij de test mijn ogen sloot, voelde het of de fans gewoon bij me in het stadion zaten”, zei een official die aanwezig was bij de test.

Technicus zorgt voor fangeluid bij Bundesliga-topper

Sportzender FOX Sports beleefde dinsdagavond een primeur tijdens de Bundesliga-kraker tussen Borussia Dortmund en Bayern München. De wedstrijd werd voor de tv-kijker via rechtenhouder Sky Duitsland voorzien van geluid van publiek dat door een technicus werd toegevoegd.

„De reacties zijn overwegend positief, het is een zeer bemoedigend signaal”, zegt een woordvoerder van FOX, dat zelf op sociale media de mening van de voetbalfans peilde. Van de meer dan 3000 deelnemers aan de poll was zo’n 80 procent enthousiast over het geluid

safe-and-fast iconVeilig betalen
box icon14 dagen bedenktijd
safe-and-fast iconVeilig betalen
box icon14 dagen bedenktijd