Sport/Wielrennen
74973137
Wielrennen

Na Jumbo-Visma nu ook Team DSM flink getroffen

Coronagolf bij Nederlandse wielerploegen in Zwitserland

Sepp Kuss stond na vier etappes zevende.

Sepp Kuss stond na vier etappes zevende.

Amsterdam - Kijk niet meer uit naar het geel-zwart in de Ronde van Zwitserland. Jumbo-Visma heeft de laatste grote voorbereidingskoers op de Tour de France moeten verlaten vanwege corona. Sowieso zijn de Nederlandse wielerploegen flink getroffen: ook Team DSM heeft drie renners met positieve coronatesten en ook zij verlaten de meerdaagse etappekoers.

Sepp Kuss stond na vier etappes zevende.

Sepp Kuss stond na vier etappes zevende.

„Team Jumbo-Visma verschijnt vandaag niet aan de start van de vijfde etappe van de Tour de Suisse. Ondanks alle voorzorgsmaatregelen is er opnieuw corona in de ploeg geslopen”, schrijft de ploeg. „In het belang van de gezondheid van de renners en staf en ter bescherming van het peloton en de wedstrijd achten het medische en het sportieve management van de Nederlandse formatie terugtrekken uit de Zwitserse rittenkoers het verstandigste besluit. Het besluit is genomen in overleg met de directie van de Tour de Suisse. Wie slachtoffer is geworden van een covid-besmetting meldt Team Jumbo-Visma niet.”

Het wegvallen is een flinke streep door de rekening van verschillende renners die deze week nog hoopten zich in de Tour-ploeg te rijden. Bij de Nederlandse formatie zijn alleen Wout van Aert, Primoz Roglic en Jonas Vingegaard al honderd procent zeker van een plek aan het vertrek in Kopenhagen.

Kuss en Yates

Door het uitvallen van Jumbo ziet Sepp Kuss de kans op een goed klassement verdwijnen. De Amerikaan stond na vier etappes zevende op slechts tien tellen van leider Stephen Williams. De Brit van Bahrain-Victorious ziet vanwege corona nog een belager afvallen in de persoon van Adam Yates van Ineos-Grenadiers. Hij stond tiende in dezelfde tijd als Kuss.

Yates gold vooraf als een van de topfavorieten voor de eindzege in de Ronde van Zwitserland samen met de Belg Remco Evenepoel en de Rus Alexandr Vlasov. Williams zal dat duo achter zich moeten houden zonder de hulp van twee ploeggenoten. Gino Mäder en Hermann Pernsteiner zijn bij zijn ploeg namelijk ook achter gebleven in het hotel. Beiden zouden te maken hebben met maag- en darmklachten en ernstige dehydratie.

Dat laatste heeft mogelijk te maken met de hitte, die momenteel een grote factor is in de Ronde van Zwitserland. Onder andere het Nederlandse talent Thymen Arensman (Team DSM) stapte al af om die reden.

Ook Team DSM ziet renners Zwitserland verlaten

Naast Jumbo-Visma en Yates, heeft ook Team DSM drie renners die positief zijn getest op het coronavirus: Soren Kragh Andersen, Casper Pedersen en Cees Bol. Het team gaat wel door in de Ronde van Zwitserland, maar zal de situatie scherp in de gaten blijven houden.

Veilig betalen
14 dagen bedenktijd
webshop logo
Meer van De Telegraaf Webshop
Veilig betalen
14 dagen bedenktijd
webshop logo
Meer van De Telegraaf Webshop