Sport/Wielrennen
751351359
Wielrennen

Anna van der Breggen slaat op WK ook gemengde ploegentijdrit over

Anna van der Breggen doet bij de WK in Vlaanderen ook niet mee aan de gemengde ploegentijdrit van woensdag. De 31-jarige wielrenster had zich eerder al afgemeld voor de individuele tijdrit van maandagmiddag. Het is onduidelijk of ze zaterdag wel haar wereldtitel verdedigt in de wegwedstrijd.

Riejanne Markus neemt de plek van Van der Breggen over in de gemengde ploeg, die verder bestaat uit Annemiek van Vleuten en Ellen van Dijk en de mannen Jos van Emden, Bauke Mollema en Koen Bouwman.

Van der Breggen worstelt al enige tijd met haar vorm en sloeg daarom eerder deze maand de EK in Italië over. „Ik heb geen idee waarom ik momenteel niet mijn niveau haal”, zei Van der Breggen onlangs na een teleurstellend optreden in de Challenge by La Vuelta. De wielrenster, bezig aan haar laatste seizoen in het peloton, pakte vorig jaar bij de WK in Imola goud op zowel de tijdrit als in de wegwedstrijd.

In de gemengde ploegentijdrit op de WK rijden eerst de drie mannen van ieder land over 22,5 kilometer van Knokke-Heist naar Brugge. Daarna nemen de vrouwen het over. Zij leggen 22 kilometer af, met start en finish in Brugge.

Bondscoach Gunnewijk rekent nog op Van der Breggen in wegrace

Bondscoach Loes Gunnewijk van de Nederlandse wielrensters rekent nog op Van der Breggen voor de wegrace van zaterdag bij de WK wielrennen. De titelverdedigster kampt sinds de Olympische Spelen van Tokio met vormverlies, reden waarom ze al afzegde voor de individuele tijdrit van maandag en de gemengde ploegentijdrit die woensdag wordt verreden. „Het gaat de goede kant op”, zei Gunnewijk bij de NOS. „Maar de onderdelen waarvoor ze heeft afgezegd zijn korte en heftige inspanningen. Anna wil die energie sparen voor zaterdag.”

Gunnewijk stipte ook aan dat Van der Breggen sowieso niet de plaats van een ander bezet houdt. Als wereldkampioene tijdrijden en op de weg had ze voor beide onderdelen een startbewijs op naam. „Ik weet dat ze een goed trainingsblok heeft gehad, maar topsport is niet zo simpel. Het is een 24-uursjob. Soms zit het mee, soms zit het tegen. Het is altijd balanceren.”

Mocht Van der Breggen afhaken, dan heeft ze haar laatste koers al gefietst. De 31-jarige Zwolse gaat verder als ploegleider bij SD Worx.

Veilig betalen
14 dagen bedenktijd
webshop logo
Meer van De Telegraaf Webshop
Veilig betalen
14 dagen bedenktijd
webshop logo
Meer van De Telegraaf Webshop