Sport/Schaatsen
756045173
Schaatsen

De Laat verrast met EK-zilver op 1500 meter

Itzhak de Laat heeft zilver veroverd.

Itzhak de Laat heeft zilver veroverd.

Itzhak de Laat heeft zaterdag verrast met een zilveren plek op het EK shorttrack in het Hongaarse Debrecen.

Itzhak de Laat heeft zilver veroverd.

Itzhak de Laat heeft zilver veroverd.

De 25-jarige Fries moest op de 1500 meter alleen Chinese Hongaar Shaoang Liu voor zich dulden. De Israëlier Vladislav Bykanov legde beslag op het brons.

De Laat (25) wist dit seizoen in de wereldbeker nog niet op het podium te eindigen. Bij de NK eerder deze maand greep hij eveneens naast de titels.

Bij de EK toonde De Laat niettemin lef. Hij kwam zes ronden voor het einde aan kop en wist de leidende positie geruime tijd vast te houden. Twee ronden voor de finish ging Liu hem voorbij waarna zilver voor de Fries het hoogst haalbare was.

Vierde op 500 meter

De Laat kon op de 500 meter net niet opnieuw op het podium eindigen. In de eindfase werd de Fries als nummer 3 nog voorbijgereden door de Rus Semen Elistratov.

Het goud op de 500 meter was voor de Hongaar Shaolin Sandor Liu, die zijn broer Shaoang Liu op de sprint naar de finish versloeg. Eerder op zaterdag had De Laat op de 1500 meter nog verrassend EK-zilver veroverd, achter Shaoang Liu.

In het klassement na twee afstanden leidt Shaoang Liu met 55 punten, gevolgd door titelhouder Shaolin Sandor Liu met 36 punten en De Laat op 29 punten.

Op zondag staan nog de 1000 meter en de superfinale over 3000 meter voor het individuele klassement op het programma.

Bij de vrouwen prolongeerde Suzanne Schulting haar Europese titel op de 1500 meter.