Sport/Wielrennen
757515178
Wielrennen

Eindzege lijkt onmogelijk voor Nederlander

Drama in Giro d’Italia: Wilco Kelderman verliest roze trui

Wilco Kelderman zag langzaamaan zijn roze trui uit zijn handen glippen.

Wilco Kelderman zag langzaamaan zijn roze trui uit zijn handen glippen.

Wilco Kelderman heeft zijn roze leiderstrui in de 20e etappe van de Giro d’Italia niet met succes kunnen verdedigen. De Nederlandse kopman van Team Sunweb moest 30 kilometer voor de finish bergop lossen en zag zijn concurrenten Jai Hindley (ploeggenoot Team Sunweb) en Geoghegan Hart (Ineos) de dienst uitmaken in de bergen.

Wilco Kelderman zag langzaamaan zijn roze trui uit zijn handen glippen.

Wilco Kelderman zag langzaamaan zijn roze trui uit zijn handen glippen.

Hart won in de sprint van Hindley de etappe, waardoor de twee in het algemeen klassement exact gelijk staan. Kelderman finishte op 1.35 als achtste. De beslissing zal zondag vallen in de derde en afsluitende tijdrit over 15 kilometer. Hart en Hindley staan exact in tijd gelijk, Kelderman volgt op ruim anderhalve minuut. Hart is de favoriet om de Giro zondag als winnaar af te sluiten. Hij is de betere tijdrijder.

Geoghegan Hart wint de sprint van Jai Hindley

Geoghegan Hart wint de sprint van Jai Hindley

Door het harde werk van INEOS Grenadiers losten heel wat renners uit het peloton. Jonathan Castroviejo had zijn werk gedaan, toen was het Rohan Dennis die de groep aan flarden sleurde, misschien wel de beste man in koers deze dag. Onder meer Patrick Konrad en Jakob Fuglsang gingen overboord. Vooral voor Fuglsang was dat pijnlijk, want zijn Astana-ploeg verrichte eerder op de dag al heel wat werk.

IJzersterke Dennis

We kregen hetzelfde beeld als op de Stelvio: bijna alle favorieten braken onder het gebeuk van Dennis. Kelderman en Bilbao moesten er 30 kilometer voor de meet af, enkel Hart en Hindley konden de ontketende Dennis volgen.

Hoe sterk was deze Dennis? De Australiër reed zelfs Hindley en kopman Hart uit het wiel en moest even inhouden. In de achtergrond probeerde Joao Almeida de kastanjes uit het vuur te halen in de groep-Kelderman, richting een podiumplek.

Glippen

Bij het overschrijden van de streep op de Col de Sestriere, had Kelderman 37 seconden achterstand op Hart en Hindley. De Nederlander is in principe de beste tijdrijder van het drietal, maar de tijdrit van zondag is amper 15,7 kilometer lang. Kelderman voelde op dit moment de roze trui door zijn vingers glippen.

Wilco Kelderman, hier nog in het roze.

Wilco Kelderman, hier nog in het roze.

Kelderman verloor ook in de afdaling wat tijd op Hindley en Hart. De twee zaten nog steeds samen met Dennis. De groep met de roze trui verloor steeds meer tijd op Hindley en Hart: 1.20 moesten ze nu al toegeven. Kelderman lijkt deze Giro niet te gaan winnen, dat lijkt nu wel duidelijk: het gaat tussen Hindley en Hart.

Hindley deelde nog wel een prikje uit. De Australiër won de tussensprint en pakte drie bonificatieseconden. Hart werd tweede en had in het virtuele klassement nu vier seconden achterstand op Hindley, die hij weer goedmaakte op de finishstreep.

Rozetruidrager Hindley kan het niet geloven

Al zijn de vooruitzichten er niet naar dat hij de Giro d’Italia daadwerkelijk gaat winnen, Hindley was zaterdag dolgelukkig dat hij de roze leiderstrui in ontvangst mocht nemen. „Ongelooflijk, ik heb er geen woorden voor”, zei de 24-jarige Australiër van Sunweb die het roze in de voorlaatste etappe van de Giro overnam van zijn ploeggenoot Kelderman.

Het probleem voor Hindley is dat er op de laatste dag een individuele tijdrit op het programma staat. En de Brit Hart, die de rit in Sestriere won, lijkt op dat onderdeel veel sterker. Door de veroverde bonificatieseconden staat de 25-jarige renner van Ineos-Grenadiers in tijd precies gelijk met Hindley. Kelderman volgt op ruim anderhalve minuut.

Hindley: „Van jongs af aan heb ik gedroomd van het dragen van de leiderstrui in een grote ronde. Het is een grote eer voor me. Ik ga morgen mijn best doen. Ook al weet ik dat het lastig zal worden. Maar het resultaat van de eerste tijdrit werd ook beïnvloed door het weer, terwijl we nu drie weken koersen in de benen hebben. Het is mooi dat een wedstrijd zo eindigt. Het is eerlijk, je kunt je niet verstoppen.”

Hart hoopt op nog één goede dag in Giro

Hart won zaterdag de voorlaatste etappe van de Ronde van Italië. Maar, wellicht belangrijker nog: de 25-jarige Brit van Ineos-Grenadiers lijkt met alleen nog een individuele tijdrit naar Milaan over 15 kilometer voor de boeg de gedoodverfde winnaar van de Giro. Hij staat in tijd gelijk met de nieuwe rozetruidrager Hindley.

„Morgen gaat het erom wie de beste benen heeft. Het is een korte rit (15 km) en ik hoop dat ik een goede dag heb en een beetje geluk. Dan gaan we het zien”, zei Hart, die het kopmanschap in de schoot geworpen kreeg toen Geraint Thomas al na de derde etappe moest opgeven vanwege een val. „Ik had dit vooraf niet verwacht, maar je moet geloven dat alles mogelijk is in het leven. Je zag het in de Tour ook met Tadej Pogacar. Niet de grote favoriet, maar hij won wel. Jonge renners winnen veel, vorig jaar zag je dat al. Het wielrennen is veranderd.”

Veel dank ging uit naar ploeggenoot Dennis die zaterdag, en donderdag in de rit over de Stelvio, bergop lange tijd het sleurwerk deed voor zijn jonge kopman. „Als een machine, geweldig. Ik moet Rohan enorm dankbaar zijn. Het is een hele eer dat een tweevoudig wereldkampioen tijdrijden zo voor mij werkt, net als de hele ploeg.”