Sport/Voetbal
761152112
Voetbal

UEFA dreigt met sancties tegen Real, Barça en Juventus; boetes voor ’spijtoptanten’

Barcelona en Real Madrid houden nog altijd vast aan de Super League.

Barcelona en Real Madrid houden nog altijd vast aan de Super League.

Amsterdam - Real Madrid, FC Barcelona en Juventus kunnen waarschijnlijk een flinke straf van de UEFA tegemoet zien. Die drie clubs hebben nog steeds plannen voor een Super League of een andere nieuw op te zetten competitie.

Barcelona en Real Madrid houden nog altijd vast aan de Super League.

Barcelona en Real Madrid houden nog altijd vast aan de Super League.

Manchester United, Liverpool, Manchester City, Chelsea, Tottenham Hotspur, Arsenal, AC Milan, Internazionale en Atlético Madrid waren de andere negen clubs die overwogen mee te doen aan de Super League. Zij hebben zich, mede onder druk van supporters, teruggetrokken. De UEFA heeft een overeenkomst met deze clubs gesloten, staat in een verklaring van de Europese voetbalbond vrijdag.

15 miljoen euro boete

De negen clubs die zich terugtrokken uit de Super League worden behoorlijk gestraft. Ieder moeten ze vijftien miljoen euro afstaan. Dat bedrag zal in het jeugdvoetbal worden gestoken. Daarnaast moeten ze vijf procent van de inkomsten uit de Champions League of Europa League van dit seizoen afstaan.

„Deze negen clubs hebben hun fouten snel erkend en hebben actie ondernomen om hun berouw en toekomstige toewijding aan het Europese voetbal te tonen”, zei UEFA-voorzitter Aleksander Ceferin. „Hetzelfde kan niet gezegd worden voor de clubs die betrokken blijven bij de zogenoemde ’Super League’ en die clubs zullen later met de UEFA te maken krijgen.”

De plannen voor de Super League kwamen vorige maand naar buiten. De Europese topclubs vinden de verdeelsleutel in de Champions League nu niet goed en vinden dat ze recht hebben op meer geld. Vanwege alle ophef ging het plan binnen 48 uur van tafel.

De UEFA, andere Europese clubs en supportersorganisaties vinden dat de macht en rijkdom van de ’eliteclubs’ alleen maar groter worden. Ook waren ze verontwaardigd over het gesloten model, zonder promotie en degradatie, van de nieuwe competitie.