Sport/EK voetbal
763141344
EK voetbal

De Boer denkt na over wissels tegen Noord-Macedonië

Frank de Boer is blij met de winst op Oostenrijk.

Frank de Boer is blij met de winst op Oostenrijk.

AMSTERDAM - Het Nederlands elftal speelt maandag de derde groepswedstrijd op het EK tegen Noord-Macedonië, en die wedstrijd gaat nergens meer om omdat Oranje al zeker is van de winst in Groep C. De vraag is dan ook of, en zo ja welke spelers er in dat duel rust krijgen met het oog op de achtste finale van een kleine week later.

Frank de Boer is blij met de winst op Oostenrijk.

Frank de Boer is blij met de winst op Oostenrijk.

„Daar ga ik de komende dagen eens rustig over nadenken”, zei bondscoach Frank de Boer na de 2-0 overwinning op Oostenrijk van donderdagavond. De trainer benutte in zowel het duel met Oekraïne als met Oostenrijk de volle vijf wisselmogelijkheden, en zou na een zwaar seizoen wellicht enkele (bepalende) spelers kunnen sparen.

Wijnaldum en Blind willen spelen

„Ik heb wel het gevoel dat ik wil voetballen”, zei aanvoerder Georginio Wijnaldum al. „Het liefst wil ik alle wedstrijden spelen, maar we zijn er nu nog niet echt mee bezig.” Daley Blind is pas net terug van een zware blessure en wil het liefst tegen Noord-Macedonië ook gewoon voetballen. De Boer haalde de Ajacied tegen Oostenrijk in de 64e minuut naar de kant. Dat was precies dezelfde minuut als waarin Blind in de openingswedstrijd tegen Oekraïne (3-2) werd gewisseld. Oranje leidde op dat moment nog met 2-0.

„Het leek erop dat het een geplande wissel was. Ik wist het niet van tevoren”, zei Blind na de confrontatie met de Oostenrijkers. „Ik had er wel rekening mee gehouden. Uiteraard begrijp ik het. Als ik naar mezelf kijk, wil ik gewoon spelen.”