Sport/Autosport
763246200
Autosport

’VeeKay’ begon race op Indianapolis vanaf pole

Rinus van Kalmthout pakt eerste podiumplaats in IndyCar-series

Rinus ’VeeKay’ van Kalmthout raast over de Indianapolis Motor Speedway.

Rinus ’VeeKay’ van Kalmthout raast over de Indianapolis Motor Speedway.

Rinus van Kalmthout heeft vrijdag op de ’binnenbaan’ van de Indianapolis Motor Speedway zijn eerste podiumplaats in de IndyCar-series gepakt. De Nederlander, die in de Verenigde Staten door het leven gaat als VeeKay, was de wedstrijd vanaf pole position gestart.

Rinus ’VeeKay’ van Kalmthout raast over de Indianapolis Motor Speedway.

Rinus ’VeeKay’ van Kalmthout raast over de Indianapolis Motor Speedway.

De race werd gewonnen door Josef Newgarden. Alexander Rossi eindigde voor Van Kalmthout als tweede.

Van Kalmthout raakte vlak na de start de leiding kortstondig kwijt aan Colton Herta, maar hernam die na een stevig duel al snel weer. Na zijn eerste pitstop kwam hij pal voor Herta weer de baan op, maar moest hij zijn meerdere erkennen in het duel dat volgde.

In de 62e ronde, nadat hij voor de derde keer nieuw rubber en verse benzine had gehaald, vond VeeKay zich terug op de zesde plek. In de slotfase knokte hij zich knap terug richting het podium.

„Dit zorgt voor veel vertrouwen”, aldus Van Kalmthout na afloop. „Het was een zware race, maar mijn laatste run was gelukkig goed. Heel fijn dat ik nog wat plekken kon pakken. Voor mijn gevoel was een tweede plek mogelijk geweest, dus ik ben niet honderd procent tevreden, maar natuurlijk ben ik blij met mijn eerste podiumplek.”

Rookie

Van Kalmthout is bezig aan zijn debuutjaar in de IndyCar-series. De 20-jarige Hoofddorper van Ed Carpenter Racing reed vrijdag pas zijn twaalfde race op het hoogste niveau.

Het was de eerste keer dat de rookie van pole mocht starten. Arie Luyendyk was 21 jaar geleden de laatst Nederlander die dat deed.

Het IndyCar-seizoen duurt nog twee races. Ook zaterdag wordt weer geracet in Indianapolis, waar jaarlijks op de oval de Indy 500 wordt verreden. De Noord-Hollander wist zich in augustus als vierde te kwalificeren voor die beroemde race. Een mislukte pitstop brak hem op in de race.

Van Kalmthout maakt een goede kans om dit seizoen het rookie-klassement te winnen. Newgarden vecht met Scott Dixon om de titel. Laatstgenoemde heeft een voorsprong van 40 punten.