Nieuws/Sport
763388320
Sport

Tien Tokio-gangers ontbreken in lijst

Mink van der Weerden stopt bij Oranje, bondscoach Delmee zet bezem in selectie

Mink van der Weerden

Mink van der Weerden

MSTERDAM - Maar liefst tien spelers die deelnamen aan de Olympische Spelen, ontbreken in de nationale hockeyselectie van Jeroen Delmee. De nieuwe bondscoach, opvolger van Max Caldas, riep in zijn trainingsgroep maar liefst negen spelers op die nog geen interland speelden.

Mink van der Weerden

Mink van der Weerden

Delmee, als speler tweevoudig olympisch kampioen, selecteerde vooralsnog geen spelers van Jong Oranje. De nationale beloftes nemen aan het eind van het jaar deel aan het WK in India.

GEEN JONG ORANJE

Daardoor ontbreekt onder andere Tokio-ganger Justen Blok in Delmee’s 22-koppige lijst. Delmee vindt het belangrijker dat Blok en zijn leeftijdgenoten ervaring opdoen op het WK Onder-23 jaar.

De nieuwe bondscoach maakte tevens bekend dat Mink van der Weerden, Glenn Schuurman en Roel Bovendeert hun carrière als international hebben beëindigd.

COMMITMENT

Delmee, die aangaf met alle internationals persoonlijk te hebben, kreeg van de routiners Seve van Ass (29), Robbert Kemperman (31), Mirco Pruyser (32) en Jeroen Hertzberger (35) te horen dat zij zich vooralsnog niet beschikbaar stellen. „Ze hebben aangegeven dat ze na Tokio langer tijd nodig hebben om aan te geven of ze hun commitment tot Parijs in 2024 kunnen afgeven.”

Oftewel: „De bal ligt bij hen”, vervolgt de nieuwe bondscoach. „Als zij aangeven weer beschikbaar te zijn, beoordeel ik of ze goed genoeg zijn en passen bij het gezicht dat we willen laten zien van Oranje.”

MEDISCH MIRAKEL

Dennis Warmerdam is misschien wel de meest opvallende naam in de nieuwe selectie. Bij de aanvaller van Pinoké dreigde een paar jaar geleden vanwege een zeldzame vorm van kanker een deel van zijn rechterarm te worden geamputeerd, maar doorzetter Warmerdam (27) herstelde wonderwel. Dat niet alleen, het medisch mirakel keerde succesvol terug op de velden, ook al kan hij zijn onderarm niet meer volledig gebruiken.

Tim Swaen is eveneens een opvallend nieuw gezicht. De strafcornerspecialist en topscorer van Bloemendaal is dertig jaar en speelde nog nooit een interland. Bij de regerend landskampioen wordt de verdediger uit Brabant echter hooglijk gewaardeerd.

VERBOOM

Opvallend is de naderende aanstelling van Eric Verboom als assistent van Delmee. De hoofdcoach van de mannen van Den Bosch, die net als Delmee afkomstig is van MEP uit Boxtel, was recent ook als assistent actief bij de Duitse mannen. Daarvoor fungeerde Verboom als de rechterhand van Marc Lammers bij de Oranje-vrouwen. Ook was hij trainer van de Belgische topclub Dragons.

Verboom zal zijn werkzaamheden als assistent van Delmee komend seizoen combineren met zijn werk in Den Bosch. Mogelijk treedt Verboom volgend seizoen volledig in dienst bij de KNHB.

Veilig betalen
14 dagen bedenktijd
webshop logo
Meer van De Telegraaf Webshop
Veilig betalen
14 dagen bedenktijd
webshop logo
Meer van De Telegraaf Webshop