Nieuws/Sport
765894559
Sport

Tokio ver weg voor volleyballers na verlies

Nimir Abdel-Aziz met een uithaal.

Nimir Abdel-Aziz met een uithaal.

De Nederlandse volleyballers hebben niet geheel onverwacht op het olympisch kwalificatietoernooi in Rotterdam verloren van de Verenigde Staten.

Nimir Abdel-Aziz met een uithaal.

Nimir Abdel-Aziz met een uithaal.

Het team van bondscoach Roberto Piazza miste daardoor de kwalificatie voor de Olympische Spelen van Tokio, die alleen voor de winnaar van het evenement met vier landen was weggelegd.

In Ahoy waren de Amerikanen in vier sets te sterk, 25-18, 25-20, 17-25 25-21. Nederland kwam in alle sets wel op voorsprong, maar wist die alleen in de derde vast te houden. Oranje krijgt in januari nog wel een nieuwe kans zich voor Tokio 2020 te plaatsen. Op dat OKT treft TeamNL enkele sterke Europese landen.

Oranje begon met Nimir Abdel-Aziz, Luuc van der Ent, Maarten van Garderen, Thijs ter Horst, Fabian Plak en Gijs van Solkema. Just Dronkers en Robbert Andringa hadden de rol van libero. Ook Wouter ter Maat, Wessel Keemink en Gijs Jorna werden ingezet.

Abdel-Aziz groeide uit tot de uitblinker, onder meer door 23 punten te maken. Van Garderen was de Nederlandse nummer twee, met 11. Zelfs de productiefste man van de Amerikanen, Matthew Anderson, kwam niet aan het totaal van Abdel-Aziz. Hij was goed voor 18 punten.

Technisch directeur Joop Alberda van de volleybalbond zei tegen de NOS trots te zijn op de prestatie van Oranje. „We hebben opnieuw laten zien dat we heel goed kunnen meekomen met de wereldtop. Alleen zijn we nog niet constant genoeg. Het verschil zit in details. Maar deze prestaties geven heel veel vertrouwen, ook met het oog op het naderende Europees kampioenschap. We hebben met name in de derde set laten zien heel veel potentie te hebben.”

Oranje nam in 2004 voor de laatste keer deel aan de Olympische Spelen, destijds in Athene. De Lange Mannen veroverden in 1996 in Atlanta de olympische titel, onder leiding van toenmalig bondscoach Alberda.

Nederland had eerder in Ahoy gewonnen van Zuid-Korea (3-2) en België (3-0). De Amerikanen, nummer twee van de wereld en winnaar van brons op de Olympische Spelen van 2016 in Rio de Janeiro, wonnen al hun wedstrijden.