Sport/Wielrennen
766091264
Wielrennen

Eis: voorwaardelijke straf voor wielerfan met ’Allez opi-omi’-bord

Tegen de vrouw die afgelopen juni in de Tour de France een massale valpartij veroorzaakte door een kartonnen bord voor haar grootouders omhoog te houden, is een voorwaardelijke gevangenisstraf van vier maanden geëist.

Vandaag ging in het Franse Brest het strafproces van start tegen de toeschouwster, die tijdens de eerste rit van de vorige Tour met een kartonnen bord, waarop te lezen stond ’Allez opi-omi’, een massale val in het peloton veroorzaakte. De 31-jarige vrouw uit het noorden van de Finistère werd aangeklaagd door de rennersvakbond CPA.

De vrouw werd vervolgd voor „het in gevaar brengen van anderen” en „het toebrengen van onopzettelijke verwondingen die een arbeidsongeschiktheid van maximum drie maanden tot gevolg hebben gehad.”

Spijt

De plaatsvervangend openbare aanklager vertelde de rechtbank van Brest donderdag dat de vrouw „het gevaar van haar gedrag” had ingezien en „haar spijt had betuigd.” Het vonnis wordt op 9 december verwacht.

Bij de massale val waren zo’n vijftig renners betrokken. Onder meer de Spanjaard Marc Soler en de Duitser Tony Martin, die als eerste tegen het bord aanreed, liepen zware blessures op.

Tourorganisator ASO diende eerst ook een aanklacht in, maar trok die later weer in. „Dit verhaal is buitenproportioneel opgeblazen”, gaf Tourbaas Christian Prudhomme als reden. „Ze deed iets stoms, maar ze is geen terrorist”, zei hij donderdag na de presentatie van het routeschema van de Tour van 2022. „We willen alleen iedereen eraan blijven herinneren de veiligheid in acht te nemen en dat ze er zijn om de kampioenen te zien en niet om zelf op televisie te komen.”