Nieuws/Sport
766583
Sport

Oranje moet 11 maanden wachten op nieuwe kans

Het elftal van Oranje dat het opnam tegen Zweden.

Het elftal van Oranje dat het opnam tegen Zweden.

Het Nederlands elftal staat voor een lange periode van bijna een jaar zonder serieuze wedstrijden.

Het elftal van Oranje dat het opnam tegen Zweden.

Het elftal van Oranje dat het opnam tegen Zweden.

Nu Oranje na het EK 2016 ook ontbreekt op het WK van volgend jaar in Rusland, speelt de nationale ploeg tot september louter oefeninterlands. Over elf maanden start de Nations League, een nieuwe competitie die kan dienen als 'ontsnappingsroute' richting het EK van 2020. Deze eindronde wordt verspreid door heel Europa gespeeld, met ook vier wedstrijden in Amsterdam.

Oranje zag dinsdagavond het laatste, minieme sprankje hoop op een plek in de play-offs vervliegen. Daardoor strijdt de nationale ploeg volgende maand niet om een WK-ticket, maar dient het als oefenpartner voor landen die wél naar Rusland gaan. Zo staat een vriendschappelijke krachtmeting met wereldkampioen Duitsland op het programma. Contractueel is vastgelegd dat Dick Advocaat dan nog op de bank zit. Het geeft de nieuwe KNVB-top de tijd om eerst een technische baas aan te stellen en vervolgens een bondscoach, die aan een nieuw Oranje moet gaan werken.

Lees ook:

- Mexicanen genieten van uitschakeling Oranje 'Holland boekt zomervakantie voor 2018' UEFA blundert met stand in groep Oranje

De opvolger van Advocaat, die zelf de deur openhield om toch langer te blijven, zit wellicht in maart volgend jaar voor het eerst op de bank tijdens oefenduels met vermoedelijk Spanje en Engeland. De internationals moeten in de zomer toekijken hoe landen als België, IJsland en Polen het doen op het WK. Pas in september kunnen ze dan eindelijk gaan beginnen aan een nieuwe cyclus.

De Europese landen hebben het kwalificatiesysteem flink op de schop gegooid. Voorheen begon de kwalificatie richting het volgende EK of WK direct na afloop van zo'n eindtoernooi, maar nu zit de nieuwe Nations League daar tussen. De 55 landen die bij de UEFA zijn aangesloten, worden op basis van hun plek op de Europese ranglijst verdeeld over vier divisies. Zo spelen in groepen van drie of vier de sterke landen tegen elkaar en de zwakkere ook. Dat gebeurt in september, oktober en november 2018. De groepswinnaars gaan een divisie omhoog, de hekkensluiters degraderen.

Dick Advocaat overdenkt zijn zonden.

Dick Advocaat overdenkt zijn zonden.

Als Oranje zijn groep wint, pakt het een extra kans om zich te kwalificeren voor het EK van 2020. Na de reguliere EK-kwalificatiereeks, van maart tot en met november 2019 waarin de nummers één en twee van iedere poule naar het EK gaan, staan in het voorjaar van 2020 namelijk de play-offs van de Nations League op het programma. Per divisie is één ticket naar het EK te verdienen, ook dus voor de 'kleintjes' uit de D-categorie. De weg naar het eindtoernooi is lang en ingewikkeld, maar biedt meerdere kansen voor Oranje om zich na twee gemiste toernooien weer eens te kwalificeren.