Nieuws/Sport
766822
Sport

Oranje in hoogste divisie Nations League

Tonny Vilhena in actie.

Tonny Vilhena in actie.

De Europese voetbalbond heeft de indeling van de Nations League woensdag bevestigd. Op 24 januari 2018 vindt de loting voor de nieuwe competitie voor landenteams plaats.  

Tonny Vilhena in actie.

Tonny Vilhena in actie.

Oranje heeft zich door de winst op Zweden (2-0) alsnog bij de beste twaalf landen van de ranglijst van de UEFA geschaard.

De Nations League gaat volgend jaar september van start en is een nieuwe competitie die kan dienen als 'ontsnappingsroute' richting het EK van 2020. De 55 landen die bij de UEFA zijn aangesloten, worden op basis van hun plek op de Europese ranglijst verdeeld over vier divisies. Zo spelen in groepen van drie of vier de sterke landen tegen elkaar en de zwakkere ook. Dat gebeurt in september, oktober en november 2018. De groepswinnaars gaan een divisie omhoog, de hekkensluiters degraderen. Per divisie is één ticket naar het EK te verdienen, ook dus voor de 'kleintjes' uit de D-categorie.

Huidige indeling Nations League op basis van ranglijst UEFA.

Divisie A

Duitsland, Portugal, België, Spanje, Frankrijk, Engeland Zwitserland, Italië, Polen, IJsland, Kroatië en Nederland.

Divisie B

Oostenrijk, Wales, Rusland, Slowakije, Zweden, Oekraïne, Ierland, Bosnië-Herzegovina, Noord-Ierland, Denemarken, Tsjechië en Turkije.

Divisie C

Hongarije, Roemenië, Schotland, Slovenië, Griekenland, Servië, Albanië, Noorwegen, Montenegro, Israël, Bulgarije, Finland, Cyprus, Estland en Litouwen.

Divisie D

Azerbeidzjan, Macedonië, Wit-Rusland, Georgië, Armenië, Letland, Faeröer Eilanden, Luxemburg, Kazachstan, Moldavië, Liechtenstein, Malta, Andorra, Kosovo, San Marino en Gibraltar.

Lees ook:

Mexicanen genieten van uitschakeling Oranje 'Holland boekt zomervakantie voor 2018' UEFA blundert met stand in groep Oranje

Het reguliere kwalificatietoernooi voor het EK van 2020 loopt van maart 2019 tot en met november 2019. Die Europese eindronde wordt in dertien verschillende landen gespeeld. De ArenA in Amsterdam heeft vier duels toegewezen gekregen.